Како ухватити корак у ИТ сектору

Да би Србија ухватила корак са Европом у сектору иновација и информационих технологија, недавно је формиран министарски ИТ савет, а до краја године требало би да буде усвојен Акциони план за развој тог сектора. У међувремену, Министарство трговине, туризма и телекомуникација на конкурсу је изабрало осам компанија којима ће бити додељено 10 милиона динара за одржавање различитих програма и обука у сектору информационих технологија.

Кикиндска технолошка заједница једна је од организација које ће добити помоћ државе за свој едукативни центар. Тако ће и Кикинда добити свој хаб, односно простор где би убудуће стасавали нови програмери.

"Та средства ће ићи ка том циљу, да направимо један центар где ће људи моћи да уче, где ће моћи да се окупе на једном месту у оквиру овако мале заједнице", рекао је Марко Кажић из Кикиндске технолошке заједнице.

За 10 милиона динара, Министарству се јавило 98 организација. У 2017. за тај пројекат планирана је двоструко већа цифра, док су у области телекомуникација превиђена и улагања од око 100 милиона динара за обуке и инфраструктурну подршку.

То је један човек и један лаптоп одакле се почиње посао, али онда, када мало развијете посао, дођете до те тачке где су вам потребне и неке друге специфичне вештине, као што је продаја, маркетинг и онда је ту потребна додатна обука, додатна средства и кроз овакве конкурсе ми желимо то да омогућимо", каже Тања Матић из Министарства трговине, услуга и телекомуникација.

Познаваоци кажу да је финансијска помоћ добродошла, али да то није кључан подстицај ИТ сектору. Оно што би могло да направи значајну разлику јесте образовање.

"Ми бисмо могли то да упетостручимо у наредних 5–10 година само кад би се сад у средњој школи увела мало модернија информатика, да сва та деца која седе у школи виде да постоји начин да те апликације које сваки дан користе у телефону и они праве, да буду део тога. Да им неко то приближи на мало модернији начин, онда ће се они сами заинтересовати", каже Исток Павловић, стручњак за интернет маркетинг.

У Србији послује око 1.400 иновативних ИТ компанија, а за обуку младих у тој области Влада планира да уложи до 10 милиона евра. Према неким проценама, српском ИТ сектору недостаје најмање 15.000 стручњака.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи