Вулин: Немачка нас није контактирала

Немамо сазнања да ли је нападач у Берлину евентуално прошао кроз нашу земљу, рекао је министар за рад запошљавање борачка и социјална питања Александар Вулин.

Истакао је да се немачка полиција није до сада обратила нашој полицији са било каквим захтевима, нити са било каквом информацијом везаном за напад у Берлину.

Вулин је, одговарајући на питања новинара у Палати Србија у вези са синоћњим терористичким нападом у Берлину и медијским наводима да је нападач прошао кроз "балканску руту", поновио да немачка полиција ништа званично није доставила насем Министарству унутрашњих послова.

"Ми се трудимо да све који су прошли кроз нашу територију региструјемо, да имамо информацију о њима, али, признаћете, потпуно је немогуће знати какве су намере тих људи и каква је њихова историја" рекао је Вулин.

Он је истакао да је кроз Србију прошло милион људи и запитао се која то земља на свету може да зна да тих милион људи имају "ове или оне намере".

Вулин је рекао да нападач, уколико је Пакистанац, као што спекулишу поједини немачки медији, чак и није човек који је био у непосредном ратном окружењу и упитао како се он онда може повезати са исламом или било којом другом државом.

"Оно што ми можемо да радимо, ми радимо. Региструјемо све људе који пролазе кроз нашу територију, од сваког од њих имамо одговарајући запис, узимамо све биометријске податке и делимо са свим службама које траже од нас податке", рекао је Вулин.

То је оно што Србија може да уради, подвукао је он.

Министар је рекао да је нападач, ако је прошао кроз Србију, морао да прође и кроз Бугарску, Грчку, Хрватску и Аустрију, да би дошао до Немачке.

"Пре него што уперите прстом у Србију, а видим да сте то већ пожурили да урадите, не би било лоше да употребите све прсте на рукама и да их уперите у све земље кроз које је овај човек морао да прође", рекао је Вулин.

На питање какав је процес регистрације, министар је истакао да се узимају биометријски подаци, отисак прста и длана и да се прави одговарајућа фотографија.

"Све што може да се уради у складу са највишим стандардима ми то радимо већ две године и стотине и стотине хиљада људи су овде били регистровани на тај начин", рекао је Вулин.

Према његовим речима, регистарција је важна "за сутра", али нажалост ништа не говори о томе шта је било јуче.

Како каже, не може се са сигурношћу знати ко су ти људи и не зна се да ли су информације које дају о себи, попут места рођења или имена, праве.

Вулин је додао да су то људи који често немају ниједан документ.

"Ви о њима не можете да знате апсолутно ништа осим чињенице да сте узели биометријске податке и од тог момента они постају људи које можете да пратите, односно о којима можете нешто да знате", рекао је Вулин.

Он је поновио да је кроз Србију прошло близу милион људи, а да се држава трудила да региструје све или највећи број њих.

"Оно што можемо да кажемо је да је у нашој земљи сигурно регистрован највећи број оних који су прошли кроз 'балканску руту'", закључио је Вулин. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи