Више од два милиона услуга на е-Управи

На конференцији поводом Дана електронске управе речено је да је више од два милиона услуга обављено на порталу е-Управе ове године, а број корисника је са 300 хиљада повећан на скоро 600 хиљада, што је Србију поставило на 14. место у Европи према квалитету сервиса е-Управе, односно на 24. место у свету.

Електронске сервисе омогућила је свега половина од 290 институција и 75 пдсто локалних самопурава.

Државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Жељко Ожеговић рекао је да је развој електронске управе приоритет Министарства државне управе и локалне самоуправе јер, како је истакао, она квалитет живота грађана у односу са државним органима и управом.

У претходних годину дана, како је подсетио, уведено је више електронских сервиса, попут "Бебо добродошла на свет", радиће се успостављање портала којим ће електронској управи моћи да се приступа преко мобилних телефона.

Родитељи ће од 1. јануара моћи електронски да пријаве бебе у свим породилиштима у Србији, која ће бити укључена у пројекат.

Ожеговић је на скупу "е-Управа Србија без редова и шалтера" поводом Националног дана Е-управе, рекао је да та услуга тренутно омогућена у 45 породилишта у Србији и да ће тај број бити повећан.

"Могу да најавим да ће од 1. јануара 2017. бити укључена сва породилишта", рекао је Ожеговић.

Додао је да је до сада око 19.000 родитеља електронски пријавило своје дете, навео је Ожеговић.

План државе је да догодине умрежи шест највећих институција и тако избегне седам милиона папира на шалтерима. Да од пролећа и порез на имовину може да се плати преко портала. Циљ је, кажу, да грађани више не буду курири државне управе. 

"У мају следеће године креће пуна примена тога. Више нећемо слати грађане по матични извод из књиге рођених, умрлих, веначаних, држављанство. Уверење о плаћеном порезу, имаћемо три уверењеа из НСЗ и МУП-а", каже директор Дирекције за електронску управу Душан Стојановић.

А ко до маја не буде спреман - одговараће. 

"Зна се шта је. По закону о управном поступку, ми смо предвидели једини у региону и прекршајну одговорнос, увели новчане казне. Одоговрна лица биће прекршајно кажњавана. Новчана казна је 50.000 динара,  што мислим да није тако мало", истиче Жељко Ожеговић. 

Више од два милиона услуга је обављено на порталу е-Управе ове године, а број корисника је са 300.000 повећан на скоро 600.000 што је Србију поставило на 14. месту у Европи према квалитету сервиса е-управе, односно на 24. у свету.

Стојановић је да је 19.000 родитеља пријавило своје новорођено дете, да је 10.000 Београђана предало захтев за упис у вртић без иједног папира, али и за следећу годину најавио нове услуге, попут плаћања пореза на имовину.

"Грађани више неће бити курири државне управе, пошто ће у пројекту ЗУП, у подршци Закону о општем управном поступку, бити увезано шест највећих институција, а што значи седам милиона папира мање", рекао је Стојановић уочи конференције "еУправа - Србија без редова и шалтера".

Како је рекао и портал ће бити редизајниран, по угледу на Гугл, како би корисници већ на првој страни могли да нађу све што им је потребно.

"Завршавамо посао свих матичних књига и држављанства што је додатна услуга" , истиче Душан Тодоровић из Одељења за општу управу и заједничке послове у Крушевац. 

План је да се поједностави приступ порталу електронске управе и да буде доступан и на мобилним телефонима. У међувремену, за месец дана на кућну адрсу почеће да стижу прве нове здравствене књижице од 210.000 електронски затражених. У зависности од договора са МУП-ом тако би могле да стижу и возачке дозвле - рок за замену старих истиче у јуну. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи