Стижу празници, опрез при коришћењу петарди

Пред нама су празници и славља. И тада се често претерује с коришћењем пиротехнике а да се притом не размишља о последицама које могу да буду и трагичне. Узроци несрећа најчешће су неспретно руковање и експериментисање с петардама, бакљама и ватреним оружјем. Дешава се да људима често страдају очи и бубне опне, а неретко остају и без прстију на шакама. Током прошлогодишњих новогодишњих и божићних празника повређене су 42 особе.

Грађани петарде схаватају као безазлену забаву од које не може ништа да им се догоди. Међутим, крај новембра, децембар и период после Нове године периоди су у којима хирурзи у Дечјој клиници у Тишовој имају најмање један случај дневно када је дете повређено због употребе пиротехнике. Повреде су од блажих површинских опекотина, преко тежих опекотина, до прелома и губитка прстију.

"Мени је остало у сећању када је дачак повредио палац, експлодирала му је петарда у шаци, дошло је до делимичне ампутације палца. Ми смо то ушили, али увек је остала нарушена та шака, никада није остала иста. Конкретно код дечака, палац носи највећи део функције шаке, која никад није остала иста", каже хирург Драган Стојићевић.

Полиција ће појачати патроле током новогодишњих и божићних празника. Апелују на родитеље и наставнике да разговарају са децом и укажу им на последице употреба петарди и ватромета. Полицајци не желе да праве разлику између слабих и јаких пиротехничких средстава јер приликом њихове употребе, кажу, долази до одређене експлозије која може да изазове озбиљне последице.

"Желим да искористим ову прилику и да још једном апелујем на наше суграђане да имају разумевање и схвате опасност од употребе пиротехничких средстава, нарочито приликом набавке тих средстава на местима где се она илегално продају, што носи са собом једну додатну опасност с обзиром на то да су таква пиротехничка средства нетестирана и самим тим могу да произведу много веће последице", напомиње Момчило Совиљ из Министарства унутрашњих послова.

Некима петарде нису довољне, па воле да прославе уз ватрено оружје. У зависности од калибра и врсте оружја, крајњи домет метка је од 1.000 до 5.000 метара.

"Такав пројектил који се враћа са неке велике висине има могућност да убије или да повреди. Било који смер када се гађа у ваздух јесте проблематичан јер негде тај пројектил мора да падне. Нови Београд је велики простор и у сваком случају тај пројектил не може да изађе ван територије града него ће пасти на територију града где су људи", истиче Петар Пантић из Националне асоцијације за оружје.

Закон о јавном реду и миру предвиђа новчану казну или рад у јавном интересу за оне који употребом пиртехнике нарушавају јавни ред и мир или угрожавају безбедност грађана. Онај ко потегне пиштољ да би прославио неки догађај може да рачуна и на затворску казну.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи