Посланици о Петом октобру

О Петом октобру говорило се у холу Скупштине Србије, јер је председница парламента Маја Гојковић прекинула посланика ДС-а који је о томе хтео да говори на седници, истичући да неће дозволити "предавање" о том датуму.

Шеф посланика СПС-а Ђорђе Милићевић каже да се, да није било 5. октобра, СПС не би променила и реформисала, а не би се ни знало ко је у странци због функција, а ко због идеологије.

Ђорђе Милићевић је рекао да се не сећа где је био тог дана, али сматра да треба да се извуку поуке из периода пре и после петог октобра.

"Пети октобар је симбол пропуштених шанси и изневерених обећања. Грађани су добили уништене фабрике, радници су остали без посла и данас осећамо негативне ефекте тих промена", рекао је Милићевић.

Истакао је да СПС треба да буде захвалан онима који су га организовали, јер грађани не би другачије знали шта су они који су најављивали промене могли да ураде, а СПС се не би променио.

Посланица ЛДП-а Наташа Мићић каже да је за њу то "чињенично и емотивно велики дан" и да се супротставља свакој његовој релативизацији и обесмишљавању.

"Нажалост, данас смо сведоци да много више има изјава такве врсте. Друго је питање што су многе шансе пропуштене, и то је тачно, мењале су се владе, али сам 5. октобар је заиста велики и историјски дан", рекла је Мићићева.

Каже да ту нема места патетици, али да посебно нема места обесмишљавању.

"Сигурна да ће деца учити у школама о томе и да ће то увек бити значајан дан за Србију", рекла је Мићићева.

Лидер Нове странке је данас искористио прилику током скупштинске расправе да "свим родољубима" честита 5. октобар - важан дан за модерну историју Србије, а чланови његове странке су испред парламента организовали акцију "Будилник". Објаснили су да обележавају 16 година од увођења демократије.

О 5. октобру је током расправе у скупштини о Предлогу измена закона о изменама закона о финансирању локалних самоуправа, намеравао да говори и посланик Демократске странке Радослав Милојичић, али га је председница Народне скупштине Маја Гојковић прекинула, рекавши да неће данас дозволити "предавање" о том датуму.

"Предавање о 5. октобру нећу дозволити данас, једноставно не интересује нас. Причаћемо данас о закону који је пред нама", истакла је Гојковићева.

Посланик ДСС-а Дејан Шукић сматра да значај 5. октобра не треба повезивати са оним што се дешавало после.

"Данашња власт нам је потрошила 1990. године, па нам се после извинила. Данас се велики број странака ДОС-а, а данас у влади такође извињава за 5. октобар", прокоментарисао је Шукић.

Лидер Двери Бошко Обрадовић каже да 5. октобар има и лице и наличје.

"Лице 5. октобра је жеља народа у Србији да дође до демократских промена и да се смени један режим за који смо сви, па и ја, сматрали да није добар и да је нанео огромну штету српском народу и држави", рекао је Обрадовић новинарима у скупштини.

Наличје је, каже Обрадовић, то што је после тога дошла још гора власт која је распродала Србију, те због тога 5. октобар не може остати у историји Србије обележен као било какав позитиван тренутак.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи