Породице траже да се формира комисија за случај "Топчидер"

Испред улаза у Касарну Караш породице настрадалих гардиста Драгана Јаковљевића и Дражена Миловановића запалиле су свеће и поручиле да су разочаране јер ни после 12 година нема истине о њиховом страдању. Затражиле су пријем код премијера и формирање комисије.

Пуномоћници породица су на годишњицу убиства гардиста најавили да ће тражити пријем код премијера Александра Вучића, уз захтев да се формира комисија за случај "Топчидер", као што је била формирана у случају страдања новинара Даде Вујасиновић и Славка Ћурувије.

Тражиће и пријем код државне тужитељке Загорке Доловац и код министарке правде Неле Кубуровић.

Пуномоћник породице Олгица Батић је рекла да случај "Топчидер" показује право стање српског правосуђа, наводећи да су у том предмету код надлежних наилазили на зид ћутања.

Пуномоћници су најавили да ће у случају да њихове иницијативе не уроде плодом у Србији тај случај интернационализовати.

Испред касарне су се окупили и представници "Жена у црном", који су носили транспаренте на којима је писало "Никад нећемо заборавити злочин на Топчидеру" и "Одговорност".

У међувремену, премијер Србије Александар Вучић рекао је да је спреман да разговара са родитељима убијених гардиста.

Припадници гардијске бригаде тадашње Војске СРЈ Драган Јаковљевић и Дражен Миловановић страдали су 5. октобра 2004. године, у оквиру војног објекта за посебне намене "Караш" у Топчидеру.

После погибије војника некадашњи Војни суд је спровео истражне радње, а вештаци које је ангажовао су закључили да је Јаковљевић убио Миловановића, а онда пуцао у себе.

Међутим, независна комисија, која је формирана по налогу тадашњег председника Државне заједнице Србије и Црне Горе Светозара Маровића, обавила је свој увиђај, ексхумирала лешеве, спровела судско-медицинско и балистичко вештачење и закључила да је гардисте убила трећа особа.

Сада је за поступање надлежно Више јавно тужилаштво у Београду.

Председник Врховног касационог суда Драгомир Милојевић указао је данас да за сада не постоји судски предмет поводом убиства двојице гардиста на Топчидеру 2004. године, већ да се то ради у тужилаштву и полицији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи