Министар Вукосављевић о Танјугу

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић изјавио је да се тражи решење за новинску агенцију Танјуг, наводећи да се у Србији поштује европски принцип да држава треба и мора да се, где год је то могуће, повуче из највећег броја медија, али да ту постоје и изузеци.

Вукосављевић је за телевизију Н1 рекао да је јасно да на терену ЕУ постоје изузеци од тог принципа који су врло уско тумачени и да се они у највећем броју случајева односе на новинске агенције које су претежно у већинском или потпуном власништву државе.

Према његовим речима, када се позивамо на принципе ЕУ, несумњиво је да не постоји јединствен принцип, осим основих принципа да је потребно и целисходно да држава одступа из власништва у медијима где је то могуће, али то не значи нужно свугде и у свакој прилици.

"Ако се повуче из 99 одсто, остаје тај један посто у маргини. Ми проучавамо те случајеве у неким државама, врло деликатно је питање. Свака држава има своје специфичности, постоји традиција, околности, потребе друштва, потребе духа времена, тренутка. Овим својим ставом не прејудицирам одговор, већ указујем на то да ћемо се са дужном пажњом посветити деликатности те теме", рекао је Вукосављевић.

Каже да није заузимао принципијелне ставове с тим у вези, али да је већ рекао да ће у брзом року, од два до три месеца, сигурно бити испитане све околности, како би се видело шта су то специфичности нашег тржишта, шта је европска законодавна пракса, шта су узуси професије и шта је у овом тренутку најцелисходније за интересе државе Србије.

"Не разматрамо могућност да Танјуг поново почне ради као владин медиј, него испитујемо све околности које ће довести до неких од могућих последица, а то је да Танјуг буде владин медиј у неком делу, да Танјуг уопште не буде владин медиј у било ком делу и неко треће решење које је између та два", каже министар.

Вукосављевић каже да је о томе разговарао са бројним амбасадорима земаља ЕУ, који су често постављали питања из области медија, те да их је замолио за консултативну помоћ.

"Европски принцип је да држава треба и мора да се повуче где год је то могуће из највећег броја медија, тај принцип се поштује у Србији. Међутим, од те праксе постоје изузеци", рекао је Вукосављевић и напоменуо да држава Француска финансира новинску агенцију Франс прес, а набројао је и низ других примера, као што су новинске агенције у у Словачкој, Словенији, Бугарској и Хрватској.

То је, наводи, тема која захтева пуну одговорност и посвећеност.

"Једном када будемо заузели став с тим у вези, тај ће став бити чврст и јасан и заснован на принципијелним околностима, и домаћим и међународним, и на локалним специфичностима које Србија као и свака друга држава има", закључио је министар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи