Врачар добија улицу Николаја Краснова

Чувени руски архитекта Николај Краснов, који је учествовао у изградњи многобројних зграда у Београду, сутра ће добити улицу на Врачару, најавио је градски менаџер Горан Весић.

"Николај Краснов је дошао у Београд са титулом царског архитекте и овде оставио заиста предивне зграде као што су Влада Републике Србије, Министарство финанасија, Министарство иностраних послова, мост Краља Александра који, нажалост, више не постоји", рекао је Весић у Југословенској кинотеци, где је у оквиру "Дана Москве у Београду" отворен мини-фестивал руских филмова.

Краснов је учествовао и у изградњи Белог двора, ентеријера Дома Народне скупштине и заиста је оставио "дубок траг" у историји нашег народа, истакао је Весић и додао да су, осим Краснова, бројни руски уметници оставили свој траг у Београду.

Наводећи да је здање Југословенске кинотеке скоро 90 година било Скупштина града Београда, Весић је рекао да се ту одигравали многи историјски догађаји важни за нашу земљу.

Београд са многим градовима у свету сарађује и има веома блиске односе, рекао је Весић и посебно нагласио братске односе које Србија има са Русијом.

"Београд је град који је, после Париза, примио највише избеглица из Русије после револуције, 1918. године овде је дошло чак 50.000 Руса. По попису из 1931. године сваки шести становник Београда је био Рус и ти Руси који су дошли не само да су се уклопили у наше друштво него су и обогатили нашу културу и дали свој велики допринос да Београд буде оно што је данас", рекао је Весић.

Нагласио је да је Николај Краснов један од најзнаменитијих Руса који су тих година боравили у Београду.

Наводећи да је Никита Михалков прва особа која није из света политике, а проглашена је почасним грађанином Београда, Весић је рекао да је Град Београд веома поносан јер се управо од Михалкова почело са праксом да почасни грађани Београда буду и уметници, спортисти, сви они који су допринели томе да се у свету сазна нешто о Београду.

Министар владе Москве Сергеј Черјомин је рекао да се ова година у Русији обележава као година филма и истакао да се у Русији сваке године сними око 100 играних филмова.

"Филм представља веома важан део нашег културног живота и зато, у оквиру дана Москве у Београду, одржавамо овај фестивал који представља веома упечатљив догађај у низу културних манифестација које смо припремили за вас", истакао је Черјомин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи