Иванишевић: Србија не мења политику према мигрантима

У Србији се тренутно налази између 6.000 и 7.000 миграната и ми не желимо да мењамо досадашњу политику према њима већ ћемо настојати да и даље помажемо људима у невољи, рекао је државни секретар Министарства рада Ненад Иванишевић.

Иванишевић је, на регионалној конференцији "Миграције, расељење и отпор заједнице", коју је организовао Биро за Европу Програма Уједињених нација за развој, указао да Балканска рута није затворена, и да се у Србији тренутно налази око 6.000-7.000 миграната, углавном из Авганистана, Пакистана и Марока.

Државни секретар је захвалио УНДП-у на помоћи општинама и градовима погођеним мигрантском кризом истакавши да је важно да грађани у локалним заједницама не осете терет кризе.

Регионална конференција "Миграције, расељење и отпор заједнице" окупила је представнике локалних власти из хрватских, српских, македонских, грчких и турских општина у којима борави велики број миграната и избеглица, са циљем да се побољша њихова међусобна координација.

Првог дана се више говорило о искуствима, него о решењима. Коментарисан је мађарски референдум али и став чешког председника да се мигранти раселе на пуста грчка острва.

"Све европске државе имају своје законе који регулишу како се ваља опходити према мигрантима и надамо се да ће се сви европски лидери понашати у складу са својим законима који неће бити усвајани у паници", каже Ирена Војачкова Солорано, стална координаторка УН у Србији.

Турска је стециште највећег броја избеглица, са 2,7 милиона, регистрованих из Сирије.

"Ми се не бојимо да се велики број тих људи заинтересује да остане у Турској будући да већина жели да се врати у Сирију, чим се стекну услови за то", рекао је представник Турске.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи