Пилот-пројекат увођења кинеског у основне и средње школе

Програм је оцењен, па је време, кажу професори, да кинески језик постане изборни или обавезни изборни предмет у нашим школа. Зато су амбасада Републике Кине и Институт Конфуције организовали форум на којем су се окупили сви задужени за изучавање кинеског језика у Србији.

У Шестој гимназији је, тврди директор, велико интересовање за кинeски језик. Професор из Кине учи стотину гимназијалаца.

"Ученици имају могућност да уче све четири године у зависности од њихове истрајности, тако да ако су упорни, имају могућност да потпуно бесплатно и са расположивим уџбеницима који су обезбеђени, значи то ништа не кошта родитеље, могу све четири године да уче кинески језик", указује директор Шесте београдске гимназије Раде Зејак.

Број кинеских лектора у нашим школама расте. Ван Ван Тинг је управо стигла у Београд.

"До сада сам радила на Пекиншком универзитету за комуникације. Предавала сам корејским студентима. Имала сам срећу да дођем овде и да се пробам у предавању кинеског језика. Живим на Миријеву, близу је школа у којој ћу предавати", каже Ван Ван Тинг.

Пилот-пројекат увођења кинеског у основне и средње школе траје пет година.

"Да би тај програм заиста заживео у пуном смислу, неопходно је направити тимове – нашег наставника и кинеског лектора, имати добру вољу школе и, наравно, свест колико је кинески језик значајан за упознавање са цивилизацијом и културом која ће у овом веку одиграти изузетно значајну улогу", истиче проф. Радосав Пушић, директор Института Конфуције у Београду.

Србија и Кина имају традиционално добре однсе од 1950. године, па самим тим и на пољу образовања - основног, средњошклског и универзитетског.

"Ваш министар Шарчевић ће следеће недеље у Пекингу учествовати на форуму о образовању министара Европске уније и Кине и то ће можда бити форум на којем ће моћи да се договори даља сарадња и продубљивање ових пројеката", наводи Први секретар Амбасаде Кине у Србији Сун Ћин Ћуен.

У овом тренутку у Србији око тридесет наставника предаје кински, а учи га 3 000 ученика и студената.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи