Бебе и породиље у Новом Пазару тестиране на туберкулозу

Свих 79 беба рођених у последња три месеца у новопазарском породилишту превентивно су тестиране на туберкулозу због тога што су имале контакт са бабицом оболелом од бацила ТБЦ. Оболела бабица налази се на лечењу у Клиничком центру у Крагујевцу.

Осим бебама, тестови на туберкулозу урађени су и породиљама, као и запосленима у породилишту.

Др Сефадил Спахић, директор Завода за јавно здравље у Новом Пазару, за РТС каже да су обавештени о случају пре 10 дана и да су предузете све неопходне мере да би се благовремено решио проблем.

Спахић је рекао да је до сада прегледано 60 беба и да су рентгенски снимци показали да нису оболеле од туберкулозе. Такође, бебама је рађен и ППД тест. До сада је очитано 19 и сви су били негативни. Пошто се на ППД пробу чека 72 сата до сутра ће бити очитано још 19 тестова на ТБЦ.

Ово није први случај у Новом Пазару да се испитују веће групе особа због сумње да су заражене бацилом ТБЦ.

Пре четири године више од 50 деце у вртићу "Младост" било је подвргнуто прегледима због контакта са оболелом васпитачицом.

У мају је у гимназији тестове на ТБЦ прошло 1.308 ђака и професора у тој установи. Седморо уценика је успешно излечено, а пет је на додатном посматрању.

Иначе, према подацима Завода за јавно здравље у Новом Пазару, у просеку годишње у овом граду од туберкулозе оболи између 50 и 55 нових особа, углавном узраста од 18 до 25 година.

Од почетка 2016. године пријављено је 60 случајева оболелих, од којих су 50 из Новог Пазара, а 10 из Тутина.

Нови Пазар је годинама у врху лествице у Републици по броју оболелих од туберкулозе и означен је као ендемско подручије, где болест постоји и одржава се.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи