Промена температуре стрес за срце, здраве навике императив у превенцији

У медијима често читамо о случајевима изненадне смрти изазване срчаним ударима. - зауставио трамвај, имао инфаркт и умро. Возач доживео срчани удар за воланом шлепера. Бранислав Стефановић из Ургентног центра КЦС каже да учестале промене температура посебно утичу на изненадну срчану смрт.

Бранислав Стефановић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је изненадна срчана смрт болна тема и спада у најтеже стање у кардиологији.

Нагласио је да је промена температуре стрес за организам, те да у летњим периодима високе температуре могу да доведу до повећаног оптерећења срца.

"Општи савет је да се не излажемо великим оптерећењима када владају екстремни временски услови и да водимо здрав живот", рекао је Стефановић.

Према његовим речима, особе које имају структурно оштећење срца су у неким ситуацијама изложене већем ризику од изненадне смрти него друге особе.

Стефановић је истакао да се при високим температурама рад срца убрзава, а особе које већ имају неку врсту оптерећење излажу своје срце ризику који може да изазове смрт.

"Ретко је да нема симптома, пацијенти се касније досете да су имали неке симптоме у виду замарања, бола у грудима, прескакања срца. Озбиљно мора да се схвати сваки од симптома. Никако не чекати да то траје, јер то нема изгледа на успех", навео је Стефановић. 

Како је рекао, себи највише можемо да помогнемо редовном физичком активношћу и прекидом лоших навика.

"Тако себи можемо да дамо шансу да се срце избори са условима живота који владају. Важни су и превентивни прегледи - да свако мери крвни притисак, ко има висок притисак да узими редовну тераптију и да у договору са лекаром зна како да одржавају тај крвни притисак", напоменуо је Стефановић.

Указао је да би дефибрилатори на јавним местима могли да помогну.

"Потребно је да ти апарати постоје као и кратка обука становништва. Они спасавају живот", рекао је Стефановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи