Стотине хиљада комада илегалног оружја у Србији

Трагедија у Житишту још један је доказ да је нелегално оружје велика претња по безбедност грађана. Министарство унутрашњих послова јуче је поново покренуло акцију добровољног враћања наоружања за које не постоји дозвола.

Калашњиков нападача из Житишта само је један од 200.000 до чак 900.000 комада илегалног оружја у Србији. То показују процене МУП-а. У тромесечној акцији легализације од почетка марта прошле године грађани су полицији вратили око 7.500 хиљада пиштоља, бомби, међу којима и 15 неиспаљених зоља, више од 280 аутоматских пушака и 32 шкорпиона.

"Аутоматско оружје није никада, нити ће бити дозвољено и примерак који је злоупотребљен у Житишту је очигледно донесен са ратишта. Закон о оружју је добар и по европским стандардима. Проблем је и даље велики број оружја у илегалном поседу. Примена је сада у критичном тренутку јер је у току пререгистрација и у оваквим тренуцима највише се нађу на удару законски власници". Каже Моника Лајхнер из Центра за контролу малокалибарског оружја.

Незаконити власници најчешћи су виновници кривичних дела и инцидената са трагичним исходом. Зато, поново, без страха од казне за нелегално поседовање, у наредна четири месеца, грађани могу да врате полицији непријављено оружје.

"Присталица сам либералнијег поступања према наоружању јер сматрам да када имате оружје које је регистровано, онда држава има механизам контроле увид у то шта радите и ко сте. Ви имате виши степен одговорности, пролазите кроз обуку и другачија вам је свест о том оружју које поседујете", наводи војни аналитичар Александар Радић.

Они који затраже легализацију, а МУП процени да имају оправдани разлог за то, могу да региструју оружје. До новембра не морају да докажу његово порекло. Поред уверења да нису осуђивани и да се против њих не води кривични поступак, да су обучени да користе оружје и да су платили таксу - морају да пређу лекарски преглед. Ту је кључна реч психолога, уверени су стручњаци. Вишеструки убица у Јабуковцу, пре пет година, био је душевни болесник за дозволом за поседовање оружја.

"Не убија оружје, него човек. Оружје је само средство. Мислим да у овим лекарским прегледима треба да се води рачуна о психи човека а не да ли има шећер", каже Петар Пантић из Национале асоцијације за оружје у Србији.

Верује се да грађане од предаје оружја одвраћа и годишња такса, која за револвер на пример износи око 3.500 динара годишње.

У легализацији 2007. године грађани су предали 8.500 комада оружја. Успешнија је била акција 2003. када је заплењено и предато 48.000 комада различитог наоружања.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи