Мићовић: Бесправни радови у некадашњој пивари у Цетињској улици

Директорка Завода за заштиту споменика града Београда Нела Мићовић изјавила је да грађевинска инспекција општине Стари град није реаговала на пријаву Завода да се бесправно изводе радови на објектима некадашње пиваре БИП у Цетињској улици, саопштила је градска управа.

Нела Мићовић је рекла да су се Заводу обратили грађани из Цетињске 15 ради достављања информација о зградама Београдске индустрије пива у којима се налазе кафеи и ноћни клубови.

"Стручна служба Завода одмах је извршила увид у стање на терену и констатовала да сопственик објеката у Цетињској 15 није подносио захтев за мере техничке заштите и сагласност из надлежности заштите непокретних културних добара и закључила да се у оквиру културног добра радови на објектима некадашње пиваре изводе бесправно", навела је Нела Мићовић.

Она је додала да је стручна служба извршила увид у врсту и обим грађевинских радова, саставила извештај и обавестила све надлежне инспекцијске службе 31. маја 2016. године.

"Грађевинска инспекција општине Стари град до данас нам није одговорила да ли је и шта је предузела у вези са пријавом Завода", рекла је Нела Мићовић.

Објекти на адреси Цетињска 15 у Београду, који су некада припадали Београдској индустрији пива, а пре тога Бајлонијевој пивари, налазе се у оквиру културног добра "Скадарлија", које је проглашено за просторну културно-историјску целину решењем Завода за заштиту споменика културе града Београда од 28. јула 1967. године.

На све непокретности које се налазе у оквиру културног добра примењују се одредбе Закона о културним добрима и за све радове неопходно је прибавити мере техничке заштите за одређену врсту радова, као и сагласност на пројекат и документацију коју издаје Завод за заштиту споменика културе града Београда, наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи