Пауновић: УН позитивно о положају особа са инвалидитетом

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић истакла је да је Комитет Уједињених нација за права особа са инвалидитетом у Женеви оценио позитивним напоре које Србија спроводи у циљу унапређења положаја особа са инвалидитетом.

Сузана Пауновић је на међународној конференцији "Равноправност пред законом и доношење одлука уз подршку" одржаној у Београду, подсетила да је делегација Србије у априлу ове године представила Комитету УН мере које су предузете на усаглашавању закона и политике са одредбама Конвенције, како се они спроводе у пракси, наводи се у саопштењу Канцеларије за људска и мањинска права.

Она је објаснила да је дат преглед остварених резултата у погледу унапређења положаја особа са инвалидитетом, као и приказ уочених проблема и недостатака у приступу спровођења преузетих обавеза.

"Србија је добила 33 препоруке и до априла 2017. треба да обавести Комитет о корацима које је предузела у циљу спровођења препорука у вези са забраном медицинских мера без претходне сагласности особе са инвалидитетом на којој се мере примењују, као и преиспитивања примене Закона о професионалној рехабилитацији и запошљавања особа са инвалидитетом како би се осигурало да ови законски прописи не стављају особе са инвалидитетом у неповољан положај", рекла је Пауновићева.

Она је додала да се нада да ће Владин Савет за праћење примене препорука механизама УН за људска права бити прва гаранција да ће се те препоруке спроводити и да ће Србија потврдити да је посвећена унапређењу стања у тој области.

Како се наводи у саопштењу Канцеларије за људска и мањинска права Србија је 2009. ратификовала Конвенцију о правима особа са инвалидитетом, а 2012. први пут је послат иницијални извештај Комитету УН за права особа са инвалидитетом.

Европска комисија је 2012. ангажовала партнерске организације у оквиру ПЕРСОН пројекта да раде на унапређењу капацитета организација цивилног друштва у земљама Балкана и Турској како би спровеле реформе у области пословне способности особа са интелектуалним и психосоцијалним тешкоћама.

У оквиру пројекта ПЕРСОН, Иницијатива за права особа са менталним инвалидитетом МДРИ-С у партнерству са Disability Rights International и уз подшку Канцеларије УН за људска права организована је међународна конференција "„Равноправност пред законом и доношење одлука уз подршку"“, на којој су учествовали наши експерти, али и стручњаци из Ирске, Турске, Бугарске, Аустралије и Србије.

Они су расправљали о питањима пословне способности особа са интелектуланим, когнитивним и психосоцијалним тешкоћама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи