Новинари добијају свој трг у Београду

У част великим новинарским именима која су деценијама радила у дневном листу "Политика" и стварала српско новинарство, одборници градски одборници изгласали су да се трг на углу Македонске и Цетињске улице назове Трг Политика.

Градски менаџер Горан Весић објаснио је да је Политика заслужила да има свој трг, јер то није само јавно гласило, већ институција српског друштва.

"Као град, у договору са 'Политиком', чија је то била иницијатива, одајемо почаст свим великим новинарским именима која су радила у 'Политици' и стварала српско новинарство", рекао је Весић.

Додајући да именовање тог трга неће довести до промене адресе грађанима који живе у околним улицама, Весић је истакао и да ће током ове године бити урађен пројекат реконструкције тог трга.

"Сва велика новинарска имена која су стварала 'Политику' добиће своје звезде, односно плочице са именом на тргу, па ће грађани моћи да се подсете свих тих људи који су били велики део српског новинарства. Тиме ћемо им одати почаст и показати да обележја не морају да добијају само политичари и генерали, већ и новинари, глумци, спортисти...", рекао је Весић.

Градски одборници усвојили су и одлуку о уређењу башта у пешачким зонама на територији Београда, а које ће бити дозвољене само под веома строгим и стриктним правилима различитим у односу на друге делове града.

"Забрањене су затворене баште у пешачким зонама, морају да се налазе по средини и да буде простор од 1,2 метра за пролаз грађана. Не могу да постоје расхладни уређаји и витрине у баштама, њихова ограда не сме да буде виша од метар, и морају да имају сагласност Завода за заштиту споменика како би се уклопиле у средину у којој се налазе", рекао је Весић.

Додао је да правила која се односе на сунцобране и њихову боју остају на снази у у овом случају.

"Одлука ступа на снагу 31. децембра и важи за следећу годину, што значи да ћемо испоштовати све одлуке које су општине до сада донеле. Оне су и обавезне да на својој територији ураде планове за те баште", рекао је Весић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару