Свечана академија поводом Дана сећања на жртве Холокауста

У Спасићевом павиљону на Старом сајмишту је, поводом Дана сећања на жртве Холокауста, одржана свечана академија. Градски менаџер Горан Весић поручио је да је обавеза друштва да се сећа жртава и злочина који се десио.

Горан Весић је подсетио да је Скупштина града Београда пре две године, као прву одлуку у свом новом сазиву, донела одлуку да се 10. мај обележава као Дан сећања на жртве Холокауста.

"Верујем да је то био први корак ка томе да се сећамо наших пријатеља, суграђана и да памтимо тај дан који је један од најтрагичнијих дана у историји Београда", рекао је Весић.

Подсетиши да је 10. маја 1942. године немачка окупациона команда објавила да у Београду више нема Јевреја, Весић је поручио да је обавеза нашег друштва да се сећамо тог "страшног дана и злочина који се десио".

Весић је истакао да су Град Београд и Република Србија последњих неколико година предузели неколико важних корака како би се сећање на Холокауст и на оно што се дешавало на територији Републике Србије на неки начин озваничило.

"Од недавно имамо усвојен закон којим је регулисан повраћај имовине жртава холокауста и ми смо једна од земаља које су то урадиле на један заиста праведан начин", рекао је Весић и изразио задовољство због тога.

Говорећи о намери Града да се Старо сајмиште претвори у Меморијални комплекс, навео је да је Централна кула на Старом сајмишту расељена и да ће у наредних неколико недеља бити објављен тендер за њену реконструкцију.

"Централна кула ће коначно бити уређена и на тај начин ћемо почети са уређењем Меморијалног центра", рекао је градски менаџер и додао да ће бити донет и посебан Закон о Старом сајмисту који ће омогућити брже решавање свих пратећих проблема.

Потпредседник Јеврејске општине Београд Јакоб Салом је рекао да се данас обележава један од најтужнијих дана у историји града Београда, дан када је немачка окупациона команда "са великим поносом" прогласила да је Београд очишћен од јеврејске популације.

"Ако се узме у обзир да су Јевреји били максимално лојални и вредни грађани који су давали огроман допринос развоју и просперитету града Београда онда је то дефинитивно био један ненадокнадиви губитак за цело наше друштво", навео је Весић.

Како је истакао, Јеврејска заједница у Београду и Србији ни сада, након 74 године, не може нити ће икада моћи да се опорави од тако нечег.

Свечану академију је уприличио хор "Браћа Барух" који је извео неколико пригодних композиција.

Догађају су, између осталог, присуствовали и амбасадор Израела у Србији Јосеф Леви, потпредседник Народне скупштине Владимир Маринковић...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару