Рани фајронт за тамбураше с Петроварадина

Ноћни живот у Новом Саду је на паузи. Првог маја на снагу је ступила Одлука о радном времену угоститељских објеката, којом се налаже да се кафићи током недеље затворе у 23 сата, а викендом у поноћ. За продужење радног времена, угоститељи морају да испуне додатне услове - од којих су неки за њих скоро немогући. Зато су неки већ затворили локале.

Киша у Новом Саду испразнила је локале. Још више ће их, кажу угоститељи, испразнити одлука града да викендом затварају у поноћ. Бранко Копривица је зато на клуб "Кућерда" ставио катанац, иако му је промет само прошлог месеца био четири милиона динара.

"Било би илузорно сматрати да ће људи изаћи у 20.00 и провести се у ноћном клубу до 24.00. Не могу тачно да кажем у каквом смо губитку, али смо са великим знаком питања шта ћемо да радимо даље", каже Копривица.

Да би се вратили на старо радно време, морају да испуне услове из нове одлуке Града. Један од њих је употребна дозвола за објекат у којем се локал налази, у овом случају стадион Војводине чији је власник град.

"Град дуго година није успео да регулише имовинско-правна питања ових локала, као ни употребну дозволу стадиона, ни судбину стадиона. Ми смо овде закупци и ниједан од ових локала нема могућност да извади такву једну дозволу", указује Копривица.

Употребну дозволу нема ни Спенс, подсећају у удружењу угоститеља, што ствара други проблем, јер је дозвола неопходна да би се спровеле све тражене мере противпожарне заштите. Неке од тих мера, опет, не зависе од угоститеља.

"Спољни хидранти, који нису у зависности од угоститеља, него од градске инфраструктуре, да ли она постоји или не постоји, као и прилаз противпожарних возила које је немогуће да се испоштују тренутно у ужем језгру Новог Сада", наводи Станојевић.

Угоститељима се, поред осталог, тражи и да спроведу мере заштите од буке, направе пројекте електро и водоводних инсталација, атестирају све материјале који се уграђују у објекте.

"То може да кошта пар десетина хиљада евра", сматра Станојевић.

Без обзира на цену, спремни су да испуне услове. Али, траже да град отклони своје препреке

Хоће ли проблеми с којима се суочавају угоститељи бити решени, питали смо надлежне у граду. Али, у скупштини Новог Сада, која је и усвојила одлуку, нису желели да говоре о овој теми, а о одлуци није хтео да говори ни члан Градског већа задужен за привреду.

Власници кафића и клубова се ипак надају да ће им град изаћи у сусрет, макар са привременим употребним дозволама.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару