Вулин: Циљ проблеме особа са инвалидитетом учинити видљивим

Особе са инвалидитетом и њихови проблеми у последње две године постали су видљивији у медијима, урађени су прилази социјалним службама, повећана су издвајања за њихово запошљавање, што је дало резултате, речено је на Скупштини националне организације особа са инвалидитетом.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин је отварајућу Скупштину рекао да му је у претходне две године циљ био да проблеме особа са инвалидитетом учини видљивим, а то су проблеми запошљавања, обезбеђење прилаза за инвалиде, доступност здравствене заштите, образовање.

Он је нагласио да је прошле године за запошљавање особа са инвалидитетом одређено и потрошено 700 милиона динара, али да још увек послодавци више воле да плате пенале него да запосле ту категорију становништва што је, како каже, тешко објаснити осим да је реч о предрасудама.

Ове године, рекао је Вулин, обезбеђени су и већи трансфери локалним самоуправама за пројекте социјалне заштите и за те сврхе издвојено је 400 милиона динара, док је прошле године издвојено 50 милиона динара.

Министар за рад и социјална питања подсетио је да је започет, али није завршен, регистар особа са инвалидитетом у Србији и позвао удружења да заједно заврше тај посао.

Он је подсетио да су у свим филијалама ПИО фонда урађени прилази - рампе и тоалети за особе са инвалидитетом, а да је исто урађено у скоро свим одељењима Министарства унутрашњих послова.

Председник Националне организације особа са инвалидитетом Милан Стошић подсетио је да су за ову категорију становништва у последње две године донети важни закони као што су Закон о коришћењу знаковног језика, Закон о кретању уз помоћ пса водича.

У припреми су, додаје, Закон о удружењима особа са инвалидитетом и Измене закона о социјалној заштити.

Извршна директорка Националне организације особа са инвалидитетом Иванка Јовановић представила је истраживање које је спровео "Рил тајм" да је у претходне две године у медијима било 738 објава о заштити права особа са инвалидитетом, да је 2014. године било 240, а прошле године 498 објава.

Она је додала да то указује да су њихови проблеми били много видљивији и да су се две теме издвојиле и то запошљавање особа са инвалидитетом и помоћ слабовидим особама.

Вулин: Обучени лекари прегледаће особе са аутизмом

Министар је најавио да ће у Београду бити покренут пилот пројекат, социјално-здравствена јединица у којој ће обучени лекари прегледати и лечити особе са аутизмом.

Тај пројекат ће бити покренут у оквиру постојећег здравственог система у сарадњи са министарством здравља.

Вулин је истакао да ће се ових дана, заједно са министром здравља, обратити свим здравственим установама да посебну пажњу посвете особама са инвалидитетом, односно деци и одраслима са аутизмом.

"Дете или одрасла особа са аутизмом не зна да каже шта га боли и зато лекари морају да имају посебан сензибилитет према њима. Ако је потребна радићемо додатну обуку", навео је Вулин.

Министар је додао да му је на проблеме особа са аутизмом сугерисала мајка пацијента који за сваку поправку зуба мора да прима тоталну анестезију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару