Савет Европе: Заштити људска права илегалних миграната

Социјалним службама треба забранити да имиграционим властима достављају личне податке нерегуларно присутних миграната, чиме ће се актери из државних и приватних сектора онемогућити да ускраћују мигрантима људска права, саопштило је тело Савета Европе за сузбијање дискриминације.

Европска комисија за борбу против расизма и нетолерације (ЕЦРИ) је то навела у данас објављеном новом сету политичких препорука европским владама.

Циљ је пружити подршку државама у решавању хитног питања дискриминације над појединцима - женама, мушкарцима и децом - који не испуњавају, или више не испуњавају, услове националних закона за улазак или боравак у некој држави чланици СЕ, саопштио је СЕ.

"Сви мигранти, укључујући оне који су нерегуларно присутни, имају основна људска права која морају бити загарантована, правно и у пракси, без дискриминације, све док су ти људи у делокругу јурисдикције држава чланица", рекао је генерални секретар СЕ Торбјорн Јагланд.

Како је истакао, те људе би требало третирати као људска бића, без обзира на њихов правни статус.

У препорукама ЕЦРИ износе се начини на који се може обезбедити поштовање тих права на пољу образовања, здравствене неге, стамбеног смештаја, социјалне безбедности и помоћи, заштите на раду и правде, наводи се у саопштењу СЕ.

"Државе морају да успоставе јасне системе заштите како би се рад пружалаца социјалних услуга одвојио од обавеза контроле имиграције и активности спровођења закона", додао је Јагланд.

Као пример навео је ситуације у којима су лекари обавезни да пријаве сумњиве нерегуларне мигранте и истакао да такве ситуације не би требало да резултирају ускраћивањем права миграната на здравствену негу.

Председник ЕЦРИ Кристијан Ахлунд упозорио је да не треба охрабривати нетолерацију и расизам криминализовањем социјалне и хуманитарне помоћи нерегуларним мигрантима.

Додао је да је то контрапродуктивно за извршење људских права и обесхрабрује нерегуларне мигранте у тражењу услуга, укључујући хитну медицинску негу.

ЕЦРИ позива државе чланице СЕ да испуњавају своје обавезе у вези са нерегуларно присутном децом мигрантима и да им гарантују приступ образовању, вакцинацији, педијатријској нези и адекватном стамбеном смештају, закључује се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару