Шабић: О здравственом стању грађана само по закону

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић апеловао је на медије да се, поштујући сопствени новинарски кодекс, уздрже од објављивања података којима се вређа приватност грађана када је реч о њиховом здравственом стању.

Шабић је упозорио све субјекте који се баве обрадом података о здравственом стању грађана на обавезу да се према тим подацима односе на начин утврђен законом.

У саопштењу достављеном медијима, Повереник је указао да је Законом о заштити података о личности, али и посебно Законом о правима пацијената, изричито  утврђено да подаци о здравственом стању спадају у категорију тзв. нарочито осетљивих података. 

Закон о правима пацијената налаже обавезу поступања с тим подацима као са поверљивим и изричито забрањује саопштавање другим лицима. 

Само изричит писмени пристанак пацијента или одлука суда могу ослободити од дужности чувања поверљивости ових информација.

"У крајње забрињавајућој, готово гротескној супротности са тим законским одредбама је учестало појављивања података о здравственом стању у јавности, у штампаним и електронским медијима", наводи се у саопштењу Повереника, који је апеловао на медије да се, поштујући сопствени новинарски кодекс, уздрже од објављивања података којима се вређа приватност грађана.

Повереник посебно упозорава државне органе и медицинске установе (који су најчешћи могући извор тих података) на законом предвиђену одговорност.

Поступање са подацима о здравственом стању грађана је не само кажњив прекршај, предвиђен како Законом о заштити података о личности тако посебно и Законом о правима пацијената, са казном за одговорно лице до 50.000 динара, а за установу до милион динара, него и кривично дело за које је предвиђена казна до три године затвора.

Повереник је поручио да ће, у оквиру овлашћења из Закона о заштити података о личности, континуирано деловати на заштити права грађана.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару