Свечана Академија поводом Дана победе

У Народном позоришту у Београду одржaна је Свечана Академија поводом обележавања Дана победе над фашизмом у Другом светском рату.

Академији су присуствовали представници Владе Србије, Војске Србије, Народне скупштине, Српске православне цркве, дипломатског кора, представници удружења и грађани опредељени за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин подсетио је да је тада победио слободан и храбрар свет у коме вреди живети и рађати децу.

Истакао је да се генерација која је корачала 1945. заувек уписала међу победнике и да је Србија тада ушла у Европу.

"Није морала да чека деценијама, тада се уписала међу највеће и најбоље јер је изабрала да својом жртвом постане део највећих", истакао је Вулин.

Министар је подсетио да када је пре 71 годину потписан акт којим се завршава Други светски рат у Европи, свет је био сигуран да се ужас неће поновити.

"Данас видимо да се разбијају ћирличне табле, чујемо да у Јасеновцу и није било баш толико мртвих, да нису умрли од усташке руке, а и ако јесу, можда су умрли праведно и са циљем. Стојимо изнад јама и слушамо да јаме нису довољно пуне или да никада нису биле пуне", рекао је Вулин.

Вулин је казао да грађани Србије траже од "великих и моћних" да буду исто толико праведни и да погледају зло које се нескривено појављује и казни га.

Како је рекао, тражи се да се не умањују и не понижавају јасеновачке жртве.

"Ако не буде било никога да говори истину онда ће Јасеновац постати радни логор, а не најстрашније зверско окупљалиште и место ужаса од кога овај народ још увек дрхти", рекао је Вулин.

Додао је да ако не буде више никог да настави традицију, полаже венце и говори истину, истина ће постати они "који над јамама урлају да нису довољно пуне" , те да се неће разликовати истина од лажи и историја од прекрајање историје.

Нагласио је и да нико нема право да поништи успомену на наше претке и да бесмисленим ревизијама од колаборациониста прави јунаке, од издајника хероје и да доведе у сумњу оно што је генерација победника урадила.

Свечаној академији у Народном позоришту присуствовали су представници Владе Србије, Војске Србије, Скупштине Србије, Српске православне цркве, дипломатског кора, удружења и грађани.
Организатор академије је владин Одбор за неговање традиције и ослободилачких ратова. 

Дан победе над фашизмом у Другом светском рату обележава се у знак сећања на 9. мај 1945. године, када је у Берлину нешто после поноћи 8. маја, односно првих минута 9. маја 1945. године, потписана безусловна капитулација нацистичке Немачке.

У име Немачке акт је потписао фелдмаршал Вилхелм Кајтел, у име Совјетског Савеза маршал Георгиј Жуков, а у име западних савезника британски ваздухопловни генерал Артур Тедер.

Тиме је формално завршен Други светски рат у Европи, али су остаци немачких трупа још неколико дана давали отпор, између осталих и у Југославији (до 15. маја).

У рату који је трајао нешто мање од шест година, учествовала је 61 држава и око 110 милиона војника, а погинуло је између 55 и 60 милиона људи, а њих око 35 милиона је рањено.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару