Лицитација око будућег министра просвете

Ко ће бити нови чланови владе за сада се само нагађа, не зна се ни ко ће од старих министара остати у Немањиној. Међу првима који је на неки начин најавио могућност да га у новом кабинету неће бити, јесте министар просвете Срђан Вербић. Медији су почели да лицитирају имена његовог наследника, али је кључно питање "какав нам министар просвете треба".

Пошто је Влада оборила конкурс за научноистраживачке пројекте, Срђан Вербић је, додуше потпомогнут новинарским питањима, признао да то јесте разлог да премијеру понуди оставку, иако је влада у техничком мандату.

"Мој тим је две године радио нешто што је поништено, ја преузимам пуну одговорност за то", рекао је Вербић.

Ко ће преузети одговорност у новом мандату, за сада се само нагађа. Они који су укључени у образовни процес сматрају да се том питању не придаје прави значај и упозоравају: просвета је питање опстанка Србије.

"Некако ми се чини да се код нас то место не доживљава на прави начин, тако је било и претходним владама, увек је служило за неко страначко замењивање, или хајде сад кад већ не знају ко ће, па дај њему да буде министар. По мени је то најважније министарство, не само министарство просвете већ министартсво будућности", сматра директор Математичке гимназије Срђан Огњановић.

Професорка Филозофоског факултета Љиљана Левков има јасне препоруке: будући министар мора бити особа која је потпуно посвећена образовању, коме то то није само пролазно интересовање и која добро познаје, али и признаје проблеме.

"Мора да има и личну и професионалну храброст, мора да има лични и професионални ауторитет и морала би да буде препозната међу школама и наставницима, поштована и уважавана. Потребно би било да имамо министра који служи ресору, а не који је његов владар", наводи Левков.

А проблеми који чекају новог министра нису мали, у Синдикату издвајају само оне који су им на првом месту.

"Докле смо стигли у томе је да одељење има 25 ђака максимално, шта ћемо радити са материјалним положајем запослених у образовању, колико ћемо се и како бавити стручним надзором над онима који раде у образовању, то су само нека од питања", наводи Јасна Јанковић из синдиката "Независност".

Да би одговорио на тешке изазове нови министар морао би да има и политичку снагу и подршку будућег премијера. На питање које су позиције критичне у будућој влади, Алексанадр Вучић одговора да су веома важна министарства пољопривреде, просвете и здравља.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару