Новинари РТВ-а: Нејасне кадровске промене нарушавају наш углед

Око 50 уредника и новинара Радио-телевизије Војводине (РТВ) упутило је отворено писмо јавности у коме су упозорили да се на покрајинском јавном медијском сервису дешавају "нагле и нејасно образложене" кадровске промене које би, како су оценили, могле да наруше "тешко стечени" углед те медијске куће.

Новинари су оценили да је РТВ посвећеним и преданим тимским радом, вођен принципима професионалног и објективног информисања, успео да подигне квалитет програма током претходних година, "о чему сведоче бројна домаћа и међународна признања, као и бројне популарне и угледне емисије и добре оцене међународних посматрача за непристрасно извештавање о изборима".

"Сматрамо необичним то да Управни одбор одлуку о смени директора програма (Слободана Арежине) доноси непосредно након одржавања избора на свим нивоима и непуних годину дана након спровођења јавног конкурса на којем је ново руководство изабрано на четворогодишњи мандат", наводи се у саопштењу.

Оцењује се да у таквим околностима, изненадне кадровске промене могу да наруше поверење грађана у јавни сервис који би требало да служи јавном интересу и поставља стандарде професионалног извештавања.

"Грађанима који финансирају јавни сервис и уопште јавности скрећемо пажњу на то да гледаност не би требало да буде критеријум за јавни сервис, јер му конкуренција нису комерцијалне телевизијске куће. Улога јавног сервиса је да образује, забавља и информише, у складу са највишим естетским и професионалним стандардима, а не да подилази укусу", пише у саопштењу.

Уредници и новинари су навели да не желе да се баве кадровским решењима, већ одбраном принципа и резултата свога рада, с циљем да се сачува атмосфера у којој ће моћи да наставе да раде ослобођени политичких притисака.

"Једино тако ће РТВ моћи професионално и одговорно да настави да обавља улогу прокрајинског јавног сервиса", стоји у саопштењу.

Писмо су потписали Александар Рељић, Марина Фратуцан, Клара Крањц, Тања Јордовић, Вања Ђурић, Сања Кљајић, Милица Кравић, Тамара Сријемац, Светлана Божић Краинчанић, Кристина Шарић, Марија Стокућа, Мирослав Задрепко, Бранка Драговић Савић, Дарко Шпер, Радославка Жигић, Марија Марић, Весна Спасојевић, Јелена Вукмановић, Невена Богдановић, Милена Маџгаљ.

Међу потписницима су и Милена Драговић, Драган Гмизић, Иван Илић, Љубица Гојгић, Игор Дамјанић, Аристеа Стакић, Душко Вујовић, Марко Јаковљев, Небојша Паркић, Нина Бањац, Нина Мартиновић, Сања Хома, Стојче Столески, Ненад Јовићевић, Предраг Новковић, Алма Ковчић, Душан Мајкић, Борис Шуман, Маја Живановић, Владимир Чворков, Предраг Ћурчија.

Отворено писмо јавности потписали су и протагонисти култне хумористичке серије "Државни посао" Никола Шкорић, Димитрије Бањац и Дејан Ћирјаковић, као и познати радијски водитељи Младен Урдаревић и Дашко Милиновић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару