Редовни прегледи - најбољи начин борбе против рака јајника

Обележава се Светски дан борбе против рака јајника. Сваког дана у Србији три жене оболе од карцинома јајника, а једна умре од ове болести. Др Владимир Пажин из Удружења за гинеколошку онкологију каже за РТС да је важно да пацијенткиње једном годишње иду на преглед како се не би десило да рак буде откривен поодмаклој фази.

Иако најчешће оболевају жене после 50. године, може да се јави у било којој животној доби.

"Прво нико није веровао, ја сам имала 26 година да се тако нешто дешава. И даље сам на терапији, примам хемотерапију, покушавам да се изборим са тиме али и да изађем и кажем женама: да ја сам болесна, али могу и даље да живим, да радим, да се трудим", каже Зорица Велицки (33) из Удружења за борбу против рака јајника "Проговори".

Владимир Пажин је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је касна дијагностика рака јајника један од основих разлога због ког је он један од најсмртоноснијих гинеколошких канцера.

"Не постоји скрининг програм, којима се на основу једноставних тестова пацијенти стављају у ризичну или неризичну групу, па се даље наставља са лечењем", истиче Пажин.

Према његовим речима, јавља се скуп неспецифичних симптома - надутост, мучнина, поремећаји варења.

"Ако траје дуже, треба отићи на преглед. Важно је да се иде једном годишње на преглед јер се тим прегледима пацијенткиње доводе у ситуацију да се рак открије у раној фази када је лакше излечити га", напомиње Пажин.

Ако се упореди са претходним годинама, каже Пажин, пацијенткиње са сада чешће јављају и већи је број њих које долазе.

"Велике студије показале су да су различите судбине пацијенткиња које дођу у велике центре да се лече, у односу на оне којима се акцедентално открива канцер када је све теже", истиче Пажин.

С обзиром на то да је хирургија прва линија напада на рак јајника, Пажин указује да установе треба да буду опремљене да изведу такве захтеве, а има таквих установа има мало.

Такође, има и мало кадра који је оспособљен, наводи Пажин.

"Скупи су лекови. Неке имамо, неки су регистровани. Ми се као удружење боримо да уђу на листу", каже Пажин.

Апелује на пацијенткиње да иду на редован гинеколошки преглед, а лекарима поручује да упуте такве пацијенте у гинеколошке центре.

Како би се упозоравајућа статистика променила , јер у свету годишње оболи више од 250.000 жена, а умре 140 000, сваког 8. маја широм света упозорава се колико је рак јајника опасан и шта свако од нас може да уради да би на време открио и победио болест. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару