Астор – једини пас-водич експерт у Србији

У Србији не постоји центар за обуку слепих у самосталном кретању и дресура паса водича, па обучени пси водичи могу да се набаве само у иностранству. Иако такав пас кошта и до 15.000 евра, не треба заборавити да су за слепе пси-водичи – њихове очи. У Србији живи 12.000 слепих и слабовидих, а дресура паса и бесплатна додела слепима и слабовидима још није системски регулисана. Први пас-водич у Србији купљен је захваљујући донацији грађана.

Од свог стана до парка Ташмајдан Весна Несторовић из Савеза удружења слепих и слабовидих "Бели штап" дошла је аутобусом, али у пратњи поузданог лабрадора Астора. Она је прва слепа особа која је завршила обуку за кретање са псом-водичем. Астор је први сертификовани пас те врсте у Србији, једини експерт за тај посао у земљи.

"Нисам очекивала да ће се оволико изменити мој живот. Једно је када то видите као пример добре праксе у другим земљама, када се сретнете са људима који вам то причају, а друга ствара је... ја сада не размишљам о баријерама, препрекама, немам вие страх, а пре сам стрепела", прича Весна.

Додаје да Астор ради један од најодговорнијих послова – брине о њеном животу.

Свуда иде са њим-у превоз, на пијацу, у продавницу. Да би био изабран за тако сложен задатак, у којем ће се човек потпуно безбедно ослонити на његове способности, прошао је многобројне тестове и обучен је за све свакодневне ситуације.

Весни је и ослонац и пријатељ, нажалост, заједно су доживели и неке непријатне ситуације. Непознати мушкарац шутнуо је Астора при изласку из аутобуса, а његову власницу засуо погрдним речима. Астор после тога неко време није хтео да улази у аутобус.

"Једино у чему се разликујемо је што они виде, а ми не видимо. Пси су наше очи, омогућавају нам да се укључимо у друштво", објашњава Весна.

Са Весном је на снимање дошао и Бобан Величковић. Научио је да користи бели штап, што му омогућава самостално кретање. Међутим, и он се, као и многи други чланови Удружења "Бели штап", нада да ће му помагати и пас водич.

"Ја се крећем, али ово је ипак справа, прави проходност у ширини рамена, не знам шта је иза, итд, њега не могу да помазим. Пас је највернији човеков пријатељ, он је и пријатељ, и друг, и помоћ, на путу, на улици... Увек ми се обрадује, спарава не, она не познаје зелено светло на семафору", рекао је Величковић.

Како од државе и система немају одговарајућу подршку, Удружење "Бели штап" и даље води хуманитарну акцију. Слањем поруке на број 4183, помажете школовање инструктура за псе водиче, али и набавку нових паса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару