Председник САНУ: Понишšтавање конкурса није добро за науку

Председник Српске академије наука и уметности академик Владимир Костић сматра да одлука Владе Србије да поништи конкурс за научноистраживачке радове није добра за компетитивност српске науке.

Владимир Костић је, у разговору за Политику, рекао да је та оцена његов лични став, објаснивши да је одлука владе лоша због тога што је српска наука већ седму годину у провизоријуму, у стању привременог решења, због чега и сматра да је конкурс био начин да се из тога изађе.

"Наравно, уз потребу да се извесне ствари кристализују и уз подрšшку младим истраžживачима. Бојим се да улазимо у статус кво варијанту, а то за компетитивност српске науке није добро. Нажžалост, заинтересованост за мишšљење које смо изнели у САНУ очито није било претерано", рекао је Костић.

Председник САНУ и ректор Београдског универзитета Владимир Бумбаšширевић раније су дали подршšку министру просвете Срђану Вербићу а то је, како је навео, био став Извршног одбора и Одбора за усвајање и праћење стратегије развоја науке САНУ.

На питање како је дожžивео лавину негодовања поводом своје подршšке конкурсу, Костић каже да је о томе разговарао с много људи, чуо ставове за и против, али да се "не бави анкетирањем популарности".

"Изговарам оно šто мислим, по цену да буде и погрешšно", рекао је председник САНУ.

Каже и да му је жао што није искориšшћена прилика да се чује став институција, сматрајући да је пропуšштена прилика да изврšшна власт комуницира с тим институцијама.

"Дубоко верујем да у институцијама попут Београдског универзитета или САНУ постоје људи који се у тај посао разумеју", изјавио је Костић.

Влада Србије јуче је поништила конкурс за научно-истраживачке пројекте.

На снази ће, према речима министра Вербића, остати привремено финансирање тих пројеката, тако да научници не треба да страхују за своја примања до наредног конкурса.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару