Ноћ на гробљу након девет месеци без плате

Шездесеторо запослених у сектору Погребних услуга ЈКП "Горица" у Нишу ноћ је провело на Новом гробљу како би, како кажу, скренули пажњу на вишегодишњи проблем који имају. Плату нису примили девет месеци, а надокнаду за превоз више од годину дана.

Уобичајену ноћну тишину на гробљу нарушавали су повремени разговори и уздаси негодовања оних којима је дању гробље – радно место. Не желе да штрајкују, али, кажу, желе да упозоре јер месецима не примају плату.

"Имам дете које иде у школу, ја нисам у стању да му дам за ужину", каже Небојша Ибрић.

Руководилац Сектора сахрањивања Оливер Цветковић истиче да већ месецима не примају плату. "Годину дана не примам превоз. Ови људи стварно не могу више", поручује Цветковић.

Неки су ноћ провели на отвореном, други у капели. Било је оних који су у управној згради дочекали јутро, почетак смене у 07.00 сати и нове сахране.

Није пријатно бити на гробљу дању, а још мање ноћу, нарочито када пада киша, али запослени у ЈКП "Горица" су навикли на то јер, кажу, раде изузетно тежак посао јер дневно имају између три и седам сахрана.

Најстарији међу радницима по годинама али и стажу Драги Ибрић од плате од око 25.000 динара издржава 12-члану породицу. Каже да је последњи пут новац примио почетком јануара.

"Ако не долазимо на посао два-три дана, трећи дан одмах ти прете отказом... Не знамо стварно шта да радимо", каже Драги.

Рачун предузећа дуго је блокиран због тужби радника за неисплаћене зараде, 214 је запослених.

Игор Јованић, директор ЈКП "Горица", каже да су покренули иницијативу за финансијску докапитализацију предузећа.

"То је једно од решења како бисмо могли да изађемо из ове ситуације. То је сада на граду, имамо уверавања да ће они врло брзо реаговати", рекао је Јованић.

Радници подсећају да сахране у Нишу коштају од 40.000 до 100.000 динара. Рачуница је, кажу, јасна ако то помноже са бројем сахрана. Једино што им није јасно, кажу, је то куда и коме иде толики новац.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару