Стари све одважнији да пријаве насиље у породици

Породично насиље у којем су жртве стари људи из године у годину расте. Прошле године полицији је пријављено скоро две хиљаде таквих случајева, више него икада пре.

Јасмина Пухача, заменица начелника Одељења за превенцију и сузбијање насиља у породици МУП-а Србије, рекла је гостујући у Дневнику РТС-а да је у прва четири месеца ове године забележено 550 жртава породичног насиља над старим лицима, односно старијима од 50 година.

"Гледајући статистику можемо рећи да је породично насиље у порасту у односу на претходне године. За временски период од прва четири месеца није порастао", истакла је Пухача.

Према њеним речима, већи број пријављених случајева не показује да смо насилније друштво већ да су се стари људи одважили да пријаве насиље.

Нагласила је да стари трпе све облике насиља – психичко, физичко, економско. "Небрига је један од облика, такође, али се он најмање пријављује", додала је Пухача.

С обзиром на то да је реч о насиљу у породици, додала је Пухача, насилници према старима су њихова деца, унуци, унуке.

"Не можемо рећи да су то само партнери у односу на партнерке, или обрнуто, већ и унуци врше насиље над бабама и дедама. Ми смо патријархално друштво и неретко се дешава да породице живе у заједници па долази до проблема у породици", навела је Пухача.

Статистика показује да су жене чешће жртве насиља у породици, додала је Пухача, истичући да оне чешће и пријављују насиље.

Истакла је да полиција може заједно са другим системима да делује, и то у виду добре сарадње са здравственим системом, системом социјалне заштите, као и бољом доступношћу информација о томе шта све жртве могу да користе да се заштите.

"Превенција је веома значајна, али и да се о породичном насиљу говори отвореније. Доступност информација за све чланове породице је важна, али и да старији знају коме се могу обратити", закључила је Пухача.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару