Савет за штампу: Кршење кодекса у извештавању о убиству певачице

У Србији расте број текстова и вести у којима је прекршен новинарски кодекс, упозорава Савет за штампу и додаје да је оно кулминирало у вестима о убиству певачице Јелене Марјановић.

Према речима представнице Савета Тамаре Скрозе, од 1. до 24. априла, анализом осам националних дневних листова, у 508 текстова уочено је кршење кодекса.

Годину дана раније кодекс је прекршен у 231 тексту, рекла је Скроза на конференцији за новинаре и прецизирала да се кршење кодекса односи на пораст тренда да се наводе анонимни извори, да се не зове друга страна и да се не проверавају све чињенице.

"Из овога се закључује да је ситуација гора, далеко гора него пре годину дана", рекла је Скроза и додала да је у марту кодекс прекршен 487 пута, а у јуну прошле године, када је досегао врхунац у 2015. години, 481 пут.

Према њеним речима, мониторинг који се спроводи од прошлог априла указује да се у појединим штампаним медијима повремено води хајка на неке јавне личности, а да су присутни и пропагандни садржаји који нису увек тако означени. Скроза је рекла да је од 3. априла до данас о убијеној певачици написано 98 текстова у којима је прекршен кодекс, а да се они у којима је извештавање испунило стандарде могу избројати на прсте.

У већини текстова о певачици се не поштују претпоставка невиности и право на приватност, упире се прстом у мужа као у убицу, превише се помињу анонимни извори који би требало да буду изузетак, рекла је Скроза и додала да се наводе и наводни детаљи из истраге, што нема никакве везе са јавним интересом.

Члан Комисије за жалбе Петар Јеремић, који је са Скрозом радио анализу штампаних медија, оценио је да кодекс најавише крше новинари који прате црну хронику, а иза њих они који пишу о естрадним темама.

Према његовим речима, тај "коктел новинарства" је резултирао у таквом извештавању о убиству певачице Јелене Марјановић.

Јеремић је упозорио да то што се у три дневна листа појаве три различите верзије убиства у Борчи, може навести грађане да верују да новинари измишљају.

Генерални секретар Савета за штампу Гордана Новаковић оценила је да су до сада само лидер Нове странке Зоран Живковић и партија Двери поднели жалбе које се тичу избора у Србији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару