Десет “зелених листова” за заштитнике животне средине

"Тражимо загађиваче и заштитнике животне средине", најстарија еколошка акција у Србији, ове године организована је 33. пут. Покренули су је Еколошки магазин "Чекајући ветар", Другог програма Радио Београда и Друштво за чистоћу ваздуха Србије још 1983. Последњих седам година, партнер Београда 2 је Покрет горана Војводине.

У завршници Акције, традиционално се додељује десет Зелених и један Црни лист. Од предлога које су кандидовали новинари еколошких рубрика из читаве Србије, као и грађани, добитнике је одабрао жири састављен од чланова Другог програма Радио Београда и Покрета горана Војводине, наводи се у саопштењу Радио Београда 2 и Покрета горана Војводине.

"Зелени лист", признање за очување животне средине у овој години, добили су Министарство правде - Управа за извршење кривичних санкција, "Србијашуме" и Шумарски факултет Београд, за пројекат "Једно дрво за једног ратника", у оквиру којег је до сада засађено скоро 400.000 садница, од предвиђених 1. 00 000, као знак сећања на српске ратнике који су погинули у Првом светском рату.

Добитник је Амбасада Јапана, за помоћ у санирању последица поплава и изради Катастра клизишта у Србији, који наша земља до сада није имала, као Покрет горана Србије, који је обележио 55 година успешног рада на пошумљавању и спровођењу акција васпитног и едукативног садржаја.

"Зелени лист" добила је компанија "FCA Srbija", за акцију "Рециклирање је cool", у којој се, за ауто старији од двадесет година, приликом куповине новог "фијата", добија попуст од две и по хиљаде евра, " Алтернатива за безбедније хемикалије - АлХем", за континуирану акцију усмерену на произвођаче и дистрибутере хемикалија, доносиоце одлука, научнике и потрошаче, са циљем да се опасне хемикалије замене безбеднијим.

Регионални центар добио је признање за професионални развој запослених у образовању Ниш, "Сцена Off teatar Ниш" и ЈКП "Медиана" Ниш, за еколошки позоришни фестивал ученика основних и средњих школа "Шта драмиш".

Признање су добили и Удружење грађана "Тарашке роде" и МЗ Тараш - носиоци титуле "Европско село рода", због највећег броја гнездећих парова ових птица, као и професор Драган Печурица, за активну борбу против загађења ваздуха у Бачкој Тополи, због чега је и осуђен по тужби од стране локалне фабрике.

Инжењер Ранко Шћекић добио је "Зелени лист" за пројекат и производњу брикета од угљене прашине - нус производа Рударског басена "Колубара", а инжењер Милутин Дражић, за пројекте пошумљавања на омладинским радним акцијама у Србији током неколико деценија.

"Црни лист" - највећем загађивачу животне средине ове године је додељен Републичкој санитарној инспекцији, због недоследности у спровођењу Закона о заштити становништва од изложености дуванском диму.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару