Обележена годишњица депортације новосадских и бачких Јевреја

Комеморативним програмом у Новом Саду обележена је 72. годишњица депортације новосадских и бачких Јевреја у злогласне логоре, највише у Аушвиц. У оквиру програма приказан је документарни филм о депортацији Јевреја, аутора Кароља Ковача, а положени су и венци на зграду Синагоге у Новом Саду.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је комеморативном програму поводом 72. годишњице депортације новосадских и бачких Јевреја у злогласне логоре, а највише у Аушвиц, наводи се на званичном сајту Града Новог Сада.

Комеморативни програм организовала је Јеврејска општина Нови Сад, а између осталих присуствовали су му амбасадор Израела Јосеф Леви, амбасадор Мађарске Атила Пинтер као и председник Скупштине Аутономне Покрајине Војводине Иштван Пастор.

"Чињеница да је 70 посто једне националне заједнице убијено у Новом Саду за време Другог светског рата, и да су се пре 72 године у нашем граду одигравали депортације, прогони, етничка чишћења, не сме нас оставити равнодушнима. Седамдесет две године је веома кратак период за историју једног града, државе и народа, а тада су са новосадских улица људе доводили у Синагогу и одатле слали на пут без повратка. На нама је да не дозволимо појаву било каквог облика екстремизма и подела у нашем граду и у нашој држави", рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Председник Скупштине Аутономне Покрајине Војводине Иштван Пастор истакао је да је полагање венаца на Синагогу помен бившим суграђанима чији је учинак уткан у Сингогу и чини тај простор богатим као што јесте.

"Не смемо заборавити њих и њихово страдање", нагласио је Пастор, преноси сајт Новог Сада.

Како је рекао амбасадор Израела Јосеф Леви догађаји из Другог светског рата су велики губитак за јеврејску заједницу у Новом Саду, Војводини, Србији и Европи, али и отворена рана у животу јеврејског народа.

Амбасадор Мађарске у Србији Атила Пинтер оценио је да је догађај који се одиграо у Новом Саду пре 72 године срамота за цело човечанство.

"Мађарска је до марта ове године била на челу организације ИХРА (International holocaust remembrance alliance), циљ нам је био да одржимо сећање на жртве холокауста, и мислим да смо у томе успели", рекао је Пинтер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару