САНУ: Од злочина у Јасеновцу страшнија идеја која је до њега довела

У Српској академији наука и уметности одржан је скуп поводом 75 година од оснивања логора Јасеновац у Независној Држави Хрватској, на коме је указано да је од огромног броја побијених Срба, Рома и Јевреја једино страшнија идеја због које је до тога дошло.

Председник САНУ Владимир Костић рекао је да је Јасеновац место на коме антрополошко људско зло уништава оно највредније – живот, а да жртве – Срби, Јевреји и Роми – захтевају тренутак сећања, поштовања и погнуту главу пред тим стратиштем.

Костић је указао и да "не одређује страшност Јасеновца број убијених, који је огроман, него намера са којом је то рађено".

"Извођачи злочина са свим презиром који заслужују свуда и на сваком месту ни у Јасеновцу нису били најстрашнији... најстрашнија је политичка мисао која храни изопаченост злочинаца и наум који доводи до реализације таквих стратишта", рекао је Костић.

Додаје и да нико "не упире прстом ни у један народ и ни у једну вероисповест, што би било неопростиво и недостојно поједностављивање онога што се десило, већ у злочин који се одиграо".

Академик Василије Крестић рекао је да је идеја о стварању велике етничке римокатолички чисте Храватске надживљавала све државне, друштвене и политичке системе и да се "као црвена нит провлачила од Анте Старчевића, Еугена Кватерника, Стјепана Радића и Анте Павелића до Фрање Туђмана".

Крестић је рекао и да "средина која систематски смањује број страдалих у геноциду и пориче да је етнички очистила Хрватску од Срба доказује да је морбидна и да заслужује да буде етнички разобличена, жигосана и осуђена од читавог цивилизованог света".

"Како се то до сада није догодило и како се то, по свему судећи, у нама догледно време неће догодити, не треба сумњати да ће та средина и убудуће бити потенцијално жариште нових смутњи и дубоких поремећаја за читаво окружење", рекао је Крестић.

Он је навео и да тих чињеница Срби морају бити свесни, а да због тога узроке геноцида почињеног над Србима "не смемо да заборавимо".

Крестић је упозорио и да нико не сме да се уљуљкује у осећење да се геноцид неће никада поновити јер многа дешавања у данашњој Хрватској показују да "опака нетрпељивост и вековна мржња према Србима није нестала и да се учестало испољава на најразличитије начине".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару