Прихватилиште за децу, инвеститори чекају почетак адаптације

Руководилац Прихватилишта за децу Данијела Стајковић рекла је за РТС да је пројекат већ при крају, и да ће након финансијске конструкције кренути адаптација простора који је пронађен прошле године када је Прихватилиште славило 57 година постојања. Прикупљено је 10,5 милиона динара на наменском рачуну.

Готово 16 година тражи се адекватан простор за збрињавање деце која се нађу на улици. У међувремену се јављају бројни донатори са жељом да помогну, а одржане су и различите манифестације од којих је приход намењен за то. Једна од њих је и концерт одржан у петак, поводом отварања Ташмајдана, а приход од продаје карата такође је намењен Прихватилишту за децу.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Данијела Стајковић, руководилац Прихватилишта за децу рекла је да је пројекат већ при крају, имаће финансијску конструкцију и да ће онда кренути адаптација простора који је пронађен још прошле године када је Прихватилиште славило 57 година постојања.

Стајковићева каже да није само реч о прикупљеном новцу већ и о томе су постали и препознатиљиви народу и деци као једно место где можете склонити дете које је у ризику да му не буде добро, да страда да буде злостављано, занемарено, да се неко бави трговином њиме и да нестане као дете које ће након тога оставити траг и трауму некој другој деци и својој породици.

Каже да је прикупљено 10,5 милиона динара на наменском рачуну. Тај рачун је транспарентан, сви донатoри имају увид у то колико новаца се налази на њему и тај рачун ће оног тренутка када крене адаптација простора бити отворен.

"Са друге стране, имамо инвеститоре који чекају да почетак адаптације крене и да они својим средствима и оним чиме се баве помогну да тај простор што пре приведемо намени", рекла је Стајковићева. 

"У Прихватилиште долазе најугроженије полулације деце од седам до 18 година и услугу привременог смештаја, склањања из неких опасних ситуација коју ми нудимо и услугу коју нуди Завод за васпитање су потпуно различити третмани и програми који када се негде преклопе могу да доведу до одређених конфликата између деце", истакла је Стајковићева.

Оно што је важно, стручни тим који ради у Заводу и Прихватилишту добро контролише односе међу децом, али то су, како каже, млади људи који када се сретну на терену, на фудбалу, на ручку – једноставно не могу да контролишу своје емоције и импулсе.

"Трудимо се али је јако тешко", закључила је Данијела Стајковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару