Додељене награде победницима конкурса РТС-а "Афилмиши се"

Тим Прве техничке школе из Крагујевца и екипа Шабачке гимназије победници су конкурса Редакције школског програма РТС-а "Афилмиши се". Данас су им уручене награде.

Будући електроинжењери, лекари, лингвисти, архитекте и програмери, гостовали су у РТС-у у улози глумаца, редитеља, сценариста, монтажера.

Од 14 филмова који су испунили пропозиције конкурса, аутори два најбоља остварења прво су се представили у Јутарњем програму, а потом им је главни и одговорни уредник Образовно-научног програма Илија Церовић доделио признања. Тема "Ум царује" оставила је широко поље младим уметницима.

"Код вршњака нарочито има доста људи који су наркомани, од њих смо видели како су они прошли, какав је њихов живот и како су се поједини извукли из порока", наводи Стефан Димитријевић из Прве техничке школе из Крагујевца.

Без буџета, са аматерском опремом и курсом монтаже са Интернета, борили су се са новим изазовима.

"Било је тешко ући у улогу, али ја волим изазове, тако да сам успео", истиче Илија Јовановић из Прве техничке школе из Крагујевца.

Његов школски друг Лазар Ђоковић наглашава да је најтежа била организација људи, као и да се испоштују сви услови конкурса.

Неки планирају да наставе школовање на Факултету драмских уметности.

"Филмове волим од детињства и једноставно желим тиме да се бавим", каже Лука Михаиловић из Шабачке гимназије.

Друге је глумачко искуство поколебало у бирању будућег занимања.

"Ја сам врло разноликих интересовања, тако да сам се определио више за неке природне науке нпр. медицину. Али видећемо, што да не, можда пробам и глуму да упишем", напомиње Михаило Милошевић из Шабачке гимназије.

За обе екипе и њихове школе обезбеђене су награде.

"Морам да признам да је компанији 'Техноманија' била част и задовољство да се одазове позиву РТС-а и прикључи награђивању конкурса 'Афилмиши се'. Mислим да је јако важно да ова деца наставе са својим креативним радом", објашњава Емил Хувач из "Техноманије".

Научни програм РТС-а најавио је сличне пројекте у будућности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару