Органска школа коју ђаци воле

Србија има 50 пољопривредних школа, а у две трећине њих као изборни предмети уведени су органско воћарство, повртарство, сточарство и ратарство. Због великог интересовања ученика, већина школа затражила је од Завода за унапређивање образовања и васпитања увођење новог смера за техничара органске пољопривреде.

Стручњаци кажу да је важно да 7.000 ученика, који похађају те школе, имају добра знања о органској производњи и светском тржишту органске хране које је вредно 60 миљарди долара и једно од ретких које расте, упркос економској кризи.  

На практичној настави, у пластеницима Пољопривредне школе у Крњачи је радно. Без хемијских средстава, ученици узгајају поврће и воће. Када су им на почетку друге године понудили изборне предмете, готово сви су хтели да похађају органску пољопривреду.  

Због великог интересовања, директор школе у Крњачи, баш као и много његових колега, послао је Заводу за унапређивање образовања и васпитања предлог да се уведе нови образовни профил - техничар органске пољопривреде.

Драган Филиповић, директор Пољопривредне школе са домом ученика у Крњачи каже да је писани захтев упућен.

"Нажалост још немамо повратну информацију али немамо ни информацију да до тога неће доћи. Ја се надам да ћемо заједно са Заводом и у крајњој линији са Министарством просвете изаћи у сусрет ученицима у наредним генерацијам који желе да се баве органском производњом", каже Филиповић.

У Заводу кажу да тржиште рада још нема потребу за тим смером и да је знање о органској пољопривреди и без њега доступно.

"Наши наставници имају обавезу да кроз одговарајуће стручне предмете који су обавезни неке исходе објасне на принципима органске производње. Такође, предмет професионална пракса има елемената где могу ученици да се упознају са органском производњом", каже Радиша Микарић из Завода за унапређивање образовања и васпитања.

У педесет пољопривредних школа широм Србије армија ђака опредељена је за органску производњу из еколошких разлога али и зато што се органска производња много више исплати од конвенционалне пољопривреде

Чини се да је прошло време када су се у пољопривредне школе уписивали углавном лоши ђаци. Данас их похађају и ученици који су из основне школе донели преко 95 бодова.

Њихов мотив је да стечено знање примене на сопственим газдинствима. То је потенцијал Србије и баш зато је неопходно увести органски смер, сматрају стручњаци.

"Овог тренутка нема довољно ни знања ни ученика да би могли да подрже развој органске производње у Србији, али органска производња јесте посао будућности", рекла је Нада Мишковић из Асоцијације "Serbia organica".

Европске интеграције нас обавезују да под органском пољопривредом имамо минимум 3 одсто ораница, таквих ораница у Србији тренутно је 0,25 одсто. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару