Одаловић: Примопредаја објеката важан корак у решавању сукцесије

Вељко Одаловић, генерални секретар Министарства спољних послова, истакао је за РТС да је договор о расподели амбасада важан, јер ће релаксирати Србију будућих потенцијалних трошкова. Додаје да се до краја године очекује крај процеса.

Одаловић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је у Загребу пре четири године договорено да за објекте који нису предати, обавезу закупа има држава којој су додељени.

"То је крајње нерационално, јер има објеката који су планирани да се предају, које ни не користимо чак, а дужни смо да их одржавамо као домаћини", објашњава Одаловић.

Наводи да Србија месечно издваја 600.000 долара за одржавање тих објеката.

Секретар Министарства спољних послова наглашава да је динамика примопредаје тих објеката је веома важан корак.

"Сада је по први пут утврђена методологија шта ће бити са објектима који не могу да се доделе никоме због вредности или због величине. То је пет објеката које нисмо могли да поделимо, јер нико од сукцесора није имао интерес да добије те објекте", истиче Одаловић.

На питање колико ће од продаје амбасада припасти Србији, генерални секретар одговара да су најгрубље процене око 70 милиона, али ће овлашћени проценитељи рећи завршно.

Такође, Одаловић је нагласио да Србија за стан на Петој авенији месечно издваја 14.000 долара, као и да је тај објекат од 1992. године затворен, а да смо плаћали одржавање како бисмо очували заједничку имовину.

"Тражили смо да се прво врате Србији уложена средства за тај стан, јер би другачије било нерационално. То је негде око 2,7 милиона долара", закључио је Одаловић.

Када је реч о изборима, Одаловић истиче да ће у иностранству гласати 2.200 гласача више него на претходним парламентарним изборима.

Пријављен је 8.471 држављанин Србије који ће гласати на једном од 38 биралишта у 22 државе.

Према његовим речима, у државама које су ван зоне, попут САД, Канаде и Велике Британије, гласаће се данас од 7 до 20 часова.

Пре него што изборни материјали стигну дипломатском поштом у Србију, дипломатско конзуларна представништва дужна су да поднесу извештај министарству, прецизирао је Одаловић.

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару