Помак у договору о расподели амбасада бивше Југославије

Прошло је више од 15 година откако је потписан Споразум о сукцесији бивше СФРЈ, а оставинска расправа и даље траје. Имовина се дели по анексима, Анексом Б - Дипломатско конзуларана представништва. Од 123 некретнине колико их је СФРЈ поседовала и корситила до сада су подељена 72 објекта. Недавни састанак у Скопљу, велики је напредак када се зна да се мешовити комитет није састао више од три године.

Оно што не могу да поделе одлучиле су да продају. Пет бивших република СФРЈ договорило се да прикупи понуде за Дипломатско-конзуларна представништва у Њујорку, Бону, Берну и Токију.

"Договорено је да ће свака од држава сукцесора имати свој портфолио неких већих објеката који ће се продавати и који нико не жели за себе због тога што су превелики па би једним објектом потрошили квоту", каже Јован Воркапић, директор Дирекције за имовину.

Почетна цена биће утврђена од стране овлашћеног проценитеља око чијег избора се све државе чланице морају договорити, каже Воркапић.

Најзаинтересованија за поделу имовине бивше СФРЈ, управо је Србија јер је до расподеле и примопредаје дужна да чува и одржава дипломатско-конзуларна представништва, што није јефтина обавеза.

"За успешан наставк процеса поделе ДКП-а некадашње Југославије кључна је улога Србије која располаже подацима, информацијама, документацијама и управља некретнинама које још нису подељене. Словенија жели да процес тече брже него што је то до сада и да буде што пре завршен", каже Матеја Норчић, отправница послова Амбасаде Словеније.

Из Амабасаде Хрватске у Београду поручују да су задовољни самом чињеницом што је поступак сукцесије поново почео и надају се да ће ускоро бити завршен на задовољство свих заинтересованих страна.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару