Реновирање болница у пуном замаху

Готово да нема здравствене установе у земљи, којој није потребно реновирање. У току су велики радови у Клиничком центру Србије као и у многим здравственим центрима у Србији. Очекује се да све установе буду реновиране до почетка лета.

На први поглед градилишта, а не болнице. Овако је већ четири месеца у здравственим установама широм Србије. Тако је и у највећој – Клиничком центру Србије – кроз који годишње прође више од 1,2 милиона људи. До сада је реновирано шест клиника.

"До сада смо успели да урадимо и потпуну санацију и кречење 16.000 метара квадратних зидних површина, уградили смо спуштене плафоне и плафоне са расветом на 1.500 квадрата", каже Милика Ашанин, в. д. директора КЦС. Напомиње да је обновљено и неколико десетина тоалета и да су комплетно замењене водоводне, канализационе и електроинсталације.

Зграде Клиничко-болничког центра "Звездара", старе готово колико и просечан животни век у Србији, годинама су биле тема у медијима. Данас, нешто другачија слика. Са реновирањем, направили су и највеће одељење у земљи за палијативно збрињавање.

Петар Сворцан, в. д. директора КБЦ "Звездара", наводи да је комплетно реновирана Клиника за ОРЛ, улаз у стару зграду у Прешевској са чекаоницама и ходником. "Зграда је стара 70 година и дуго у њу није улагано. "Болница за психијатрију, за педијатрију, одељење кардиологије, ендоскопија – нема одељења где понешто није урађено", додаје Сворцан.

Слично је и у Ћуприји и Ваљеву.

"Обновљени су дотрајали мокри чворови, инсталација је била лоша. Радило се са старим водоводним и канализационим цевима новцем Министарства здравља у Центру за рехабилитацију и грудном одељењу", каже директор Опште болнице у Ћуприји Слободан Гајић.

Директор ваљевске болнице Добривоје Грујичић напомиње да је сређена комплетна поликлиника, а да су приземље и спрат окречени и да су санирани мокри чворови.

Радови су завршени или су при крају у 55 установа. Очекује се да све установе буду реновиране до почетка лета.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару