Персонални асистенти ускоро и у Београду

Услугу персонални асистент, намењену одраслим особама с инвалидитетом, у Србији има осам градова. Међу онима који улажу у развој те услуге јесу и неке од најсиромашнијих локалних самоуправа, али не и Београд. До краја месеца, најављују у градском Секретаријату за социјалну заштиту, требало би да буде расписан јавни позив за пружаоца те услуге.

Крагујевац има двадесет лиценцираних персоналних асистената. Један од њих је десна рука Милени Стојановић, без чије помоћи не би успела да заврши све обавезе, јер, каже, има врло активан живот.

"Високо сам зависна јер болујем од мишићне дистрофије и несамостална сам. Не могу сама неке основне своје потребе да задовољим ако немам подршку другог лица. Заиста сам се у потпуности посветила проблематици инвалидности, превасходно из разлога да се заиста крене и у пракси да се ради за особе с инвалидитетом", каже Милена Стојановић, председница Центра за самостални живот.

Персонални асистент Невенка Милошевић каже да јој ујутро помогне да устане из кревета, да се обуче, стави је у колица. "Ја сам ту да јој помогнем, али жена која од 24 сата ради 20, па нама често буде тешко да је испратимо", истиче Милошевићева.

У Београду су, протеклих година, персонални асистенти ангажовани искључиво преко пројеката.

"Већ 12 година ту услугу пружамо довијајући се на разне начине, добијајући средства од министарства, донатора, два пута од секретаријата за мали број људи. У Београду тренутно има само осам лиценцираних асистената за које смо ми радили обуку прошле године, пошто наш центар има акредитован програм обуке", каже Невенка Милошевић.

Иванка Јовановић из Националне организације особа с инвалидитетом каже да је истина да то јесте скупа услуга јер је то принцип "један на један" – једна особа ради за једну особу.

"Али, с друге стране, то је много јефтиније обезбедити, и за државу и за буџет, него дозволити да ти људи седе у својим кућама, да не могу да раде и да на неки начин буду на терету држави и да можда буду социјални случајеви. Али пре свега то је питање основних људских права", каже Јовановићева.

У градском Секретаријату за социјалну заштиту најављују јавни позив за пружаоца услуге персонални асистент. Како су обећали још прошле године, обезбедиће 50 персоналних асистената за исто толико особа с инвалидитетом.

"Постоје четири лиценцирана персонална асистента и на наш позив ће се, претпостављам, јавити сва четири или неки од та четири. Мислим да је временски оквир негде крајем маја,", каже Јасмина Ивановић из Секретаријата за социјалну заштиту Београда.

Потреба за персоналним асистентима у Београду је много већа. Прошле године се пријавило њих 200, а ти захтеви обновљени су и ове године. Право на ту услугу имају пунолетне особе са 100 одсто телесним инвалидитетом, радно активне, које имају приступачан стан и адекватно помагало за кретање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару