Додељена одликовања поводом Дана Војске

Указом председника Републике Томислава Николића, данас је, у оквиру обележавања Дана Војске Србије, одликовано 108 припадника Министарства одбране и Војске Србије.

Ордење су заслужнима уручили изасланик председника Републике Милорад Симић, министар одбране Зоран Ђорђевић и начелник Генералштаба ВС генерал Љубиша Диковић.

Симић је истакао да су одликовања резултат година пожртвовања, марљивог рада, посвећености послу, јединици, Војсци и отаџбини.

"Носите их часно, на понос својих јединица, колега и породица. Као изасланик председника, свим припадницима МО и ВС одајем признање на достојанственом и часном обављању дужности. Показали сте да Србија има војску на коју увек може да рачуна и којом би се поносила свака земља у свету. Уверен сам да ће тако бити и убудуће", рекао је Симић.

Командант копнене војске, генерал потпуковник Милосав Симовић, рекао је да је Орден Белог орла са мачевима трећег степена други орден који је добио, после ордена за храброст.

"Добијање ордена за мене представља велику част и сећање на прадеду Профила, Солунца, на све наше прадеде и деде који су се борили у свим ратовима за отаџбину Србију и слободу у којој данас живимо. Добијање ордена представља и даљи подстицај за мене и моје колеге да заједно радимо на јачању наше Војске и обезбеђењу мира у нашој земљи и региону", рекао је Симовић.

Указом председника, 108 припадника МО и ВС одликовано је данас, а добили су три Ордена белог орла са мачевима другог степена, 19 Ордена белог орла са мачевима трећег степена, два Ордена за одбрану и безбедност првог степена, 10 Ордена за одбрану и безбедност другог степена, 38 Ордена за одбрану и безбедност трећег степена, једну златну медаљу за заслуге, седам сребрних медаља за заслуге, три златне медаље за ревносну службу и 25 сребрних медаља за ревносну службу.

Војска Србије прославља празник 23. априла, у знак сећања на дан када је 1815. на Цвети донета одлука о почетку Другог српског устанка за ослобођење Србије од Отоманске империје.

Са државног и војног аспекта, тај датум препознат је као једна од историјских прекретница која је довела до стварања савремене српске државе и омогућила стварање ефикасне и модерне српске војске.

Дан Војске Србије традиционално се прославља сваке године организовањем активности и манифестација на нивоу Министарства одбране и ВС у земљи, као и низом свечаности у дипломатско-конзуларним представништвима Србије у иностранству.

Поред уручења одликовања, у Војном музеју на Калемегдану данас ће бити отворена изложба "Повлачење преко Албаније и боравак на Крфу".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару