Србија добила лабораторију за рано откривање болести код новорођенчади

Једно од 1.250 новорођене деце болује од болести које не могу да се уоче одмах по рођењу. Ако лечење тих болести не почне одмах, може доћи до тешких оштећења. Да би се те болести правовремено откриле и лечиле, Србија уводи национални скриниг за рано откривање болести, а то ће омогућити тестирање у најсавременијој лабораторији у региону.

Отварање Националне лабораторије за скриниг је од немерљивог значаја. По опремљености, техници испитивања и капацитету, лабораторија у Гинеколошко-акушерској клиници у Вишеградској улици у Београду најсавременија је у региону.

Ова лабораторија испуњава и има све услове за откривање одређених болести као и лабораторије за неонатални скриниг у Европи.

Министар здравља Златибор Лончар рекао је да је ово важан дан за српско здравство, јер су до сад анализе рађене у иностранству и родитељи су за то плаћали око 400 евра.

Лончар је рекао да је реч о најсавременијој лабораторији у окружењу и да ће се, осим анализа за новорођенчад из Србије, радити и анализе за бебе из региона.

"Веома је важно да се на време открију метаболичке и ендокрине болести, како би се благовремено кренуло са лечењем јер се само тако болест може излечити или смањити последице", рекао је Лончар.

Додао је да су запослени већ обучени за рад и да су обуку радили лекари из Чешке, који су лидери у тој области.

Навео је да је лабораторија урађена од донација, да је опремање простора и комплетну апаратуру финансирала приватна фирма "Суперлаб".  

Лабораторија припада Клиничком центру Србије, али ће у њој помоћ моћи да добију деца из целе земље.

Директорка Центра за медицинску биохемију КЦС Сања Станковић каже за РТС да ће у овом центру моћи да се анализирају узорци 70.000 новорођенчади у Србији - то јест, свих оних беба за које родитељи дају писану сагласност.

Испитиваће се ендокринолошке болести, урођене метаболичке грешке, цистична фиброза и друге...

Тестирање ће се радити по рођењу, када се деци из пете узме неколико капи крви која се шаље у лабораторију и резултати стижу за два дана.

Прве анализе у Националној лабораторији за скрининг очекују за неколико месеци.

Анализе у националној лабораторији радиће се о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање, док ће се само анализе узорака које стижу из иностранства наплаћивати.

Пројекат у који је уложено око два милиона евра смањиће трошак родитељима који су за овакве анализе у иностранству до сада морали да издвоје неколико стотина евра.

Власник и директор "Суперлаба" Владан Коцић каже да је њихова фирма, која је друштвено одговорна, препознала напоре Министарства здравља да српско здравство подигне на европски ниво и да су због тога прихватили да донирају комплетне радове и опрему.

У више од 50 најразвијенијих земаља у целом свету спроводи се потпуни и континуирани неонатални скриниг у циљу откривања метаболичких и ендокриних болести.

Скрининг на метаболичке и ендокрине болести је прва фаза у развоју лабораторије, док ће друга фаза бити генетски скрининг.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару