Куповина преко друштвених мрежа, ко губи а ко добија

Друштвене мреже често су платформа за нелегално пословање. Продају се и храна и лекови сумњивог порекла који могу да угрозе здравље корисника или да га макар доведу у заблуду. Губи и држава и конкуренција која плаћа све порезе. Инспекције конртолишу, али и даље, недовољно.

Минус порез плус бесплатна реклама на друштвеним мрежама једнако је сива онлајн економија. На интернет бувљаку, поред домаћих колача, чудотворни лекови, храна за бебе, дијететски производи - стварност пресликана у виртуелном свету, још слабије контролисана од оригинала.

"Ви сами бирате где ћете да купите робу, на сајтовима који су поуздани, где гомила људи купује, који имају референце, или на импровизованим бувљачким интернет тезгама", каже Зоран Торбица са blogomania.com

Са прашњавих онлајн рафова све више се нелегално тргује суплементима - додацима исхрани које најчешће користе спортисти и рекреативци. Због ниже цене, не постављају питања која муче легалне произвођаче и продавце.

"Да ли су контаминирани, да ли су правилно складиштени, да ли су произведени по добрим произвођачким стандардима, да ли су микробиолошки испитани, не знамо да ли поседују тешке метале у себи - једноставно немамо никакву контролу", каже Игор Шпадијер из Групације произвођача, увозника и дистрибутера суплемената при ПКС.

Контрола је строга, а безбедност гарантована када је произвођач или продавац регистрован. Како у радњи, тако и на мрежи.

"Пролазе строгу контролу више институција, између осталог, Фармацеутског факултета у Београду или у Новом Саду и имају анализу здравствене исправности једног од пет института и завода. Санитарни инспектори врше на лицу места контролу производње и примене ХАСАП система", каже  Горан Стојковић из Сектора за инспекцијске послове при Министарства здравља.

Да контролишу нелегалне санитарни инспектори тек се спремају. И у ветеринарској инспекцији која контролише храну животињског порекла признају - немају довољно ИТ стручњака, али се труде. Средином фебруара спречили су илегалну продају хране за кућне љубимце преко друштвених мрежа.

"Једну особу из Новог Сада која се нескривено рекламирала да производи храну за кућне љубимце од ко зна каквих сировина ми смо процесуирали, каже Зоран Ивановић, начелник Ветеринарске инспекције.

Стручњаци немају разумевања за оправдања инспектора.

Зоран Торибица каже да ти инспектори исто користе интернет као и шверцери.
"Закони на интернету су у ствари пресликани закони онога што важи у стварном свету, све што важи у стварном свету, важи и на интернету и прекршаји и правила", каже Торбица.

"Мора да се формира модерна служба која ће се бавити тиме, овако ми можемо да указујемо на проблем и да слушамо како држава нема ресусре да то реши", сматра Шпадијер.

А ако оне који се скривају иза интернет трговине, мислећи да их нико не гледа, пријавите, тезгу ће им за почетак одузети фејсбук.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару