Откривена спомен-плоча официру ЈНА Томи Бузову

Општина Нови Београд поставила је спомен-плочу Томи Бузову, официру бивше ЈНА у пензији, на згради у Улици Милутина Миланковића 42, у којој је живео до своје трагичне смрти.

Спомен-плочу открили су председник општине Александар Шапић и унук Томе Бузова, у присуству супруге Ковиљке Бузов, чланова породице и пријатеља.

"Најмање што је Општина Нови Београд могла да уради, да би се одужила Томи Бузову, је било постављање ове спомен-плоче. Капетан Томо Бузов заслужује много више, јер чин који је он направио пре више од 20 година је нешто што није био чест пример у тим несрећним годинама. Данас би он вероватно био овде са нама да није покушао да спречи нешто што се није могло спречити, и настрадао је са тих 20 несрећних Бошњака. Поднели смо и иницијативу Граду да се и једна улица назове по њему, и да се на друге начине обележи његов чин, šто превазилази општину Нови Београд", рекао је Шапић приликом откривања спомен плоче.

Испред зграде у којој је живео окупио се велики број комшија, који се још сећају Бузова, саопштено је из Општине Нови Београд.

Видно узбуђена супруга Ковиљка захвалила је Шапићу што је остварио идеју о обележавању хуманог геста њеног супруга.

"Много ми значи овај догађај и захвална сам Александру Шапићу, јер иако је ова прича стално била по новинама нико се није сетио да то уради. Можда се и сетио, али нико није урадио. Посебно ми значи што је ова плоча постављена на улазу у зграду у којој живимо", рекла је Ковиљка Бузов.

Томо Бузов био је официр ЈНА. У Београду је дочекао пензију. Имао је 63 године, супругу и сина, који је био на одслужењу војног рока у подгоричком гарнизону.

Почетком 1993. године, у јеку рата у Босни, Тома Бузов, путујући из Београда према Бару у посету сину у војсци, затекао се у возу, из кога је после легитимисања изведено 20 путника бошњачке националности, који су опљачкани, мучени, убијени и бачени у Дрину.

Томо Бузов покушао је да спречи извођење Бошњака из воза и тиме је ризиковао сопствени живот, који претходно није био угрожен. Због овог чина и он је био одведен из воза, а његово тело никад није пронађено.

Од фебруара 1993. животи породица посвећени су трагању.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару