Деца са сложеним срчаним манама оперисана на Институту за мајку и дете

Први пут у Србији је у току ове седмице у Институту за мајку и дете "Др Вукан Чупић" у Београду урађена серија интервенција код деце са сложеним срчаним манама, без отварања грудног коша и заустављања рада срца.

Доктор Тронг Фи Ле из Бремена у Немачкој, који је у понедељак допутовао у Србију урадио је у понедељак захват на двоје деце, јуче на четворо, док ће данас имати два пацијента.

Техника затварања отвора између срчаних комора (Вентрикулкарни септални дефект -ВСД) код деце, коју је смислио доктор Ле, далеко је комфорнија за мале пацијенте и нема компликација уобичајених за класичну операцију.

"Јутрос од девет до десет је рађена операција. Филип спава, одмах се пробудио, звао је мене, ало плакао, чим сам дошла био је добар. Задовољна сам како је све прошло", каже Биљана Љубичић, мајка троипогодишњег Филипа.

Биљана Словић, мајка петогодишњег Луке, прича да се он одлично осећао после интервенције, нити је имао болове.

"Сви параметри су нормални, имао је интервенцију у понедељак, радује се што данас идее кући", додаје Биљана.

Директор Института за мајку и дете Радоје Симић рекао је новинарима да ће доктор Ле обучити домаће лекаре да у ближој будућности обављају овакве интервенције.

Симић, који је члан Надзорног одбора буџетског фонда за слање деце која имају
стања или повреде које се не могу успешно лечити у Србији, рекао је да се у пракси потврдило да је довођење иностраних стручњака у Србију најбољи, најјефтинији и најуспешнији модел у здравственој политици.

Начелник Службе кардиологије на Институту Јован Кошутић је додао да се овај пут уводи решавање најчешће срчане мане, а то је отвор између две коморе.

"То је мана када постоји отвор на прегради између леве и десне коморе. Та мана се традиционално решава операцијом на отвореном срцу", објаснио је Кошутић.

Навео је да у свету постоје тенденције да се мана реши транскатетерски, без реза, из препоне, али да су досадашњи системи, односно, дискови који су коришћени за отвор преткоморске преграде у случајевима отвора коморске преграде, као озбиљну компликацију у великом броју случајева имали стављање пејсмејкера.

"И то је била главна препрека да се метода шире примени, јер је проценат пацијената који је као неопходност захтевао да се стави пејсмејкер након интервенције дисковима био велики", рекао је Кошутић.

Додао је да је доктор Ле изумео врсту спирале која је досад стављена код 450 пацијената у свету и да се до сада није појавио случај који је развио компликацију да је потребан пејсмејкер.

"И то је главна предност ове методе. Мана је што је занатски теже за постављање, него класично постављање дискова и захтева одређено искуство и вештине", казао је Кошутић.

Доктор Тронг Фи Ле објаснио је да је предност спирале коју користи то што се прилагођава анатомији и покретима срца.

Навео је да је спирала или опруга, жица која памти своју конфигурацију, тако да се када се растегне а потом пусти враћа у свој првобитни облик.

Ле је навео да за увођење спирале потребан узан катетер за разлику од "кишобрана" и дискова који захтевају шири катетер, због чега је погодан за малу децу.

Како је речено на конференцији за новинаре оваква интервенција би у Италији за једног пацијента коштала 15.000 евра уз додатне трошкове пута и смештај.

Трошкови такве интервенције у Србији су пет пута мањи.

Ле је у Београд дошао о трошку Буџетског фонда за лечење обољења, стања и повреда које се не могу успешно лечити у Србији. Најмање пет пута би било скупље да су наша деца због ове процедуре ишла у иностранство.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару