Бесповратна помоћ за 48 предузетница у Рашкој

Министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и амбасадор Швајцарске у Србији Жан Данијел Рух уручили су у Рашкој сертификате о бесповратној помоћи за покретање бизниса за 48 предузетница.

Јадранка Јоксимовић је подсетила да жене којима се уручује бесповратна помоћ за покретање малог бизниса долазе из 22 најнеразвијеније општине у Србији.

"Ово је година предузетништва, а важан део предузетништва јесте женско предузетништво и то не само кроз родну равноправност, што јесте важно, већ као услов одрживог и стабилног напретка", рекла је Јоксимовићева.

Нагласила је да је данас отварање сваког радног места велики успех и да су том послу посвећени сви у Влади Србије, а да је женско предузетништво посебно у фокусу.

"То мора да буде циљ посебно у неразвијеним, мањим подручјима, где су традиционалне културе , где жена врло често није независна, нема имовину коју може да заложи да подигне кредит и често се одричу наследства", рекла је Јоксимовић.

Додала је да је због тога важно подржати жене, јер оне обично упошљавају друге жене и шире предузетнички дух.

Јоксимовићева је подсетила да је премијер Александар Вучић за ову годину најавио додатних милион евра из буџета за женско предузетништво и приметила да долази време успешних жена у Србији.

Амбасадор Швајцарске Жан Данијел Рух сматра да у срцу успешног бизниса стоји јака жеља да се успе у послу, али да ни то некада није довољно ако мањкају средства, и да су средства које су добиле предузетнице из Србије преко Прогреса веома важна за њихов бизнис.

"Није лако покренути бизнис, лакше је седети на сигурном државном послу. Међутим, задовољство које човек црпи из сопственог бизниса је немерљиво", нагласио је Рух.

Додао је да се нада да ће добитнице грантова бити подстрек другим женама, али и мушкарцима да покрену сопствени бизнис.

Председник општине Рашка Игњат Ракитић посебно је био поносан, како је истакао, јер је пет предузетница из Рашке добило помоћ, приметивши да законски оквир даје иста права женама и мушкарцима, али да смо сви сведоци да данас није тако.

"Морамо створити друштво једнаких могућности за све", рекао је Ракитић и додао да је у општини коју он води све више жена на руководећим месима, али и жена предузетница.

Менаџер програма Европски прогрес Грем Тиндал појаснио је да родна равноправност представља кључну вредност те организације, али и за ЕУ и да се доделом грантова за женски бизнис показује да она постаје фокус и у Србији.

Каже да ће ова подршка утицати на живот 48 породица и на економију целог краја из кога долазе, али и државе.

Јавни позив за доделу бесповратне помоћи био је отворен од 15. јуна до 24. јула прошле године, а програм Европски прогрес је одржао седам информативних сесија и девет обука за израду бизнис плана. На конкурс за финансирање пристигле су 134 пријаве од којих је одобрено 48 предлога пројеката.

За покретање бизниса 48 жена из 22 општине југоисточне и југозападне Србије, ЕУ, владе Швајцарске и Србије су преко програма Европски прогрес издвојиле 368.000 евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару