Ивањица, водопад враћа стари сјај

Након трогодишње битке да водопад у Ивањици поврати првобитни изглед, група грађана је на корак до остварења циља у потпуности. Посебну захвалност дугују пажњи наше куће, захваљујући којој је њихова иницијатива наишла на широку подршку, чиме смо кажу, оправдали поверење као медијска кућа у служби грађана.

Овако је некада изгледало омиљено купалиште Ивањичана. Водопад је деценијама привлачио и бројне туристе, да би 2012. добио нови изглед, који потпуно одудара од природног склада. То је био само један од разлога због чега је основано удружење грађана у години, када је водопад Напер изгубио аутентичан изглед. Они су покренули акцију да се уклони мост и врати природан изглед.

"Иизведени радови су се у више тачака мимоишли са мерама заштите и конзервације које је донело Завод за заштиту споменика", каже председница Удружење грађана "2012" Ивањица Светлана Јовићевић.

Овај проблем је пред решењем каже председник општине. А тај део града обухваћен је новим просторним планом. У њему постоји простор за стари градски мост и хидроелектрану, али не и нови бетонски мост на брани, који ће бити уклоњен.

"Ми смо разговарали са ЕПС-ом који је иначе био инвеститор хидроелектране и чије је власништво хидроелектрана да ипак морају на неки начин испоштовати услове Завода за заштиту споменика културе из Краљева", каже председник општине Ивањица Миломир Зорић.

Грађанска иницијатива резултирала је успехом захваљујући медијској пажњи РТС-а, као и министарке пољопривреде, кажу представници Удружења које је окупило стручне Ивањичане.
"Пре свега архитекте и грађевински инжењери и инжењери других струка су формирали једно квалитетно удружење, које у међувремену има четири стотине чланова", истиче Владимир Гавриловић из Удружења грађана "2012" Ивањица.

Ове сезоне омиљено купалиште неће повратити првобитан изглед, али је извесно да ће започети радови. Сигурно је да водопад неће бити као некада, али се Ивањичани надају да ће уклањањем бетонских елемената, наредне године добити природнији изглед.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару