Одржан пробни завршни испит из математике за осмаке

Пробни завршни испит из математике за ученике осмог разреда одржан је у школама у Србији, а поједини осмаци ОШ "Скадарлија" кажу да пробни тест није био тежак, као и да им симулација завршног испита значи како би били што спремнији за малу матуру.

"Данас смо имали пробни пријемни из математике и није било много тешко. Претпостављам да ће нам пробни тест значити много, јер смо видели какав је поступак и какви су задаци", истиче ученик Растко Пауновић.

Наглашава да му је за припрему довољна настава у школи и да није узимао приватне часове.

Осмак Матија Бугарин каже да је на почетку теста имао малу трему.

"Мислио сам да ће бити тежак. Када сам видео тест одмах ми је камен пао са срца и видео сам да су лакши задаци. Урадио сам тест за 30 минута што невероватно време. Нисам могао да верујем и баш сам био срећан што сам урадио тако добро", навео је Бугарин додајући да очекује и од осталих предмета да ће бити исто.

И Михајло Мићовић сматра да тест није био тежак и наводи да му је жеља да упише војну или полицијску средњу школу.

Ученица Олга Јокић каже да је било тешко с обзиром да не зна баш добро математику, али да се снашла и да је задовољна како је урадила.

"У почетку сам имала трему, али сам се смирила јер сам видела да није ништа страшно и да ћу успети. Веровала сам у себе", рекла је Јокић додајући да јој пробни тест значи како би била сигурнија на правом испиту.

Психолог школе Невена Лимић сагласна је да пробни тест доста значи за децу како би били опуштенији на самом полагању.

"Колико год им се прича како ће то полагање изгледати и да треба озбиљно да схвате другачије је када осете, прођу кроз то. Покушавамо да им смањимо стрес колико год је то могуће", објаснила је Лимић додајући да су се на пробном тесту сви појавили.

Каже и да види да су ђаци задовољни како су урадили тест, а математика им је увек означена као најтежи предмет.

Професор математике Горан Минић наводи да му је пар ученика, који су изашли са пробног теста, рекло да није било претешко.

"То кажу чак и они који су са неким средњим знањем", истиче Минић.

Осмаци ће сутра од 09.00 часова решавати тест из српског, односно матерњег језика, док ће у 11.30 часова имати комбиновани тест са питањима из физике, биологије хемије, историје и географије. 

Школе које нису у могућности да пробни завршни испит реализују данас и у суботу, због раније планираних активности, реализоваће тест према својим могућностима у недељи која следи, односно у периоду од 18. до 22. априла 2016. године.

Завршни испит за ученике осмог разреда биће организован од 15. до 17. јуна 2016. године.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару