Познати добитници Награде града Београда

На свечаној седници Скупштине града, посвећеној Данима Београда, објављена су имена добитника Награда града Београда за 2015. годину, у 19 области. Међу награђенима и новинар РТС-а Драган Паликућа.

Награда града Београда за позоришно стваралаштво за 2015. годину додељена је глумцу Небојши Глоговцу за улогу судије Адама у представи "Разбијени крчаг", док је награда за филм и радио-телевизијско стваралаштво припала редитељу и сценаристи Вуку Ршумовићу за играни филм "Ничије дете".

Награду града за књижевност и преводно стваралаштво добио је Петар Цветковић за књигу "Поглед с трема", награду за ликовно и примењено стваралаштво, визуелне и проширене медије Милица Стевановић, за ретроспективну изложбу "Милица Стевановић - настајање слике", а награду за музику и музичко-сценско стваралаштво композитор Дејан Деспић.

Кад је реч о области друштвених и хуманистичких наука, награда града Беоргада додељена је професору др Славиши Орловићу за дело "Изборни бумеранг - политичке последице изборних система", док су у области природних и техничких наука награђени др Александра Малучков и др Љупчо Хаџијевски за дело "Stable optical vortices in nonlinear multicore fibers".

Новинар РТС-а Владимир Паликућа добитник је Награде града за новинарство за 2015. годину, а Елизабета Максовић награде за образовање.

Немањи Радуловићу припала је Награда града Београда - специјално признање за изузетан допринос у реализацији догађаја од значаја за град за 2015. годину за концерт на Студентском тргу, који је одржан 21. јуна прошле године.

Првотимац фудбалског клуба Црвена зведа Марко Грујић добитник је награде у области спорта за освајање златне медаље са репрезентацијом на Светском првенству за фудбалере до 20 година на Новон Зеланду.

Добитник Награде града за херојско дело за 2015. годину је Владимир Марковић за рад у организацији Верско добротворно старатељство и Црквеној народној кухињи, док је за дугогодишњи рад и трајан допринос развоју града Београда награђена проф. др Радмила Маринковић.

Награда за изузетно дело које представља допринос у развоју медицине за дело "Хирургија аорте" додељена је професору др Лазару Давидовићу, а награда за рад или изузетне вредности појединца којима је дао значајан допринос развоја и унапређења медицине професору др Мирославу Ђорђевићу.

Награда града Београда за архитектуру и урбанизам припала је Влади Славици за реализовано дело Центар за особе ометене у развоју "Предах плус" у Београду, док награда за проналазаштво за 2015. годину није додељена.

Пољопривредно газдинство Миливоја Стевановића - фарма свиња "Стевановић" из Дудовице, код Лазаревца, добило је нагрду за пољопривреду.

Добитник награде за стваралаштво малдих у области научног рада је др Младен Стајић, док награда у области уметничког рада за 2015. није додељена.

Добитници награде ''Светислав Стојановић'' за 2015. годину су Марко Јовић, радник ватрогасно спасилачког батаљона Звездара за исказану стручност и храброст у гашењу пожара у Дому за смештај старих лица у Београду, као и Ватрогасно спасилачка чета Земун, за изузетне резултате.

Заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић, која је председавала седницом, рекла да је ово 14. пут да се додуљују награде града Београда, којима се одликују најбољи мејду нама.

"Комисије састављене од најеминентнијих стручњака обавиле су и одговоран посао, требало је између великог броја номинација направити прво ужи, а затим и коначни избор међу изузето квалитетним појединцима", рекла је она.

Награде ће бити уручене на свечаности 19. априла у оквиру обележавања манифестације Дани Београда.

Дани Београда традиционално се одржавају од 16. до 19. априла због два важна догађаја у историји града која су се одиграла тих дана - 16. априла 878. године када је у писму папе Јована осмог први пут поменуто име Београд и 19. априла 1867. године када је кнез Михаило Обреновић добио кључеве града од Турака чиме је Београд поново постао српски град.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару