Ригорозна контрола, мањи број саобраћајних несрећа

У прва три месеца ове године на путевима у Србији погинуло је 10 одсто мање учесника у саобраћају него прошле године, а смањен је број настрадалих пешака за чак 35 одсто. Стручњаци кажу да су такви подаци резултат појачаног присуства саобраћајне полиције.

Полиција ће наставити ригорозне контроле саобраћаја. И даље је највише прекршаја прекорачења дозвољене брзине, а највећи проблем је вожња под дејством акохола.

"Од почетка године имамо само у прва три месеца око 13.000 искључених из саобраћаја због пијанства. То је податак који говори да морамо да наставимо са контролом и преко дана када је и највећи број алкохолисаних возача. Укупно повећање у односу на прошлу годину је чак 17 одсто", каже Алекснадр Раденковић из МУП-а.

Да би се стање поправило, новим предлогом закона који треба да се разматра на лето, мандатне казне од 5.000 динара повећавају се двоструко. Појас, мобилни телефон, невезивање на задњим седиштима биће 5.000 дин ако се плати одмах, а код судије за прекршаје дупло више – 10.000 динара. У предлогу закона после силиних полемика нашла се и одредба о трајном одузимању мотоцикла и возила.

"Возило ће се трајно одузимати уколико имате преко два промила алкохола у крви и уколико сте послати на трежњење. Возило ће се узимати уколико немате ни једну положену категорију за вожњу. Само у случајевима када су лопови украли аутомобил или када је он власништво рент-а-кара возило се неће трајно одузимати", истиче Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.

Додаје да ће новим предлогом моћи да се санкционишу и малолетници тако да онај ко даје скутер детету до 12 година, остаје без њега.

"До сада у пракси дете није одговарало ни прекршајно ни кривично па је мотор једноставно бивао враћен власнику", подсећа Окановић.

Најугроженија категорија у саобраћају и ове године су мотоциклисти. Иако сезона није ни почела, од почетка године већ је погинуло пет мотоциклиста, а чак њих 100 је већ повређено, па из МУП-а позивају мотоциклисте да користе заштитну опрему и придржавају се прописа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару